Na výplatních páskách se poprvé projeví reforma veřejných financí

Praha - Od tohoto týdne se poprvé projeví změny v dani z příjmů fyzických osob, které připravila vládní koalice. Zaměstnanci v celé ČR totiž začnou dostávat první výplatní pásky, na kterých se odrazí nová legislativa účinná od 1. ledna. Snadnější bude zjistit, kolik na daních za pracovníka odvádí firma a kolik lidé zaplatí sami. Práci ale reforma přidá účetním.

„Budeme vidět, kolik zaplatíme na pojištění jak jednak my, tak i firma za nás, čili bude to více transparentní,“ pochválil nový systém v rozhovoru pro ČT24 analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Novinkou při výpočtu výplat podle nového zákona bude také superhrubá mzda. Ta ale stíží výpočet konečné částky. „Bylo nutné tam udělat nové kolonky v rámci vyměřovacího základu, protože před tím byly vyměřovací základy vesměs stejné a v současné době může dojít k tomu, že je každý vyměřovací základ jiný,“ popsala komplikace mzdová účetní ČT Alexandra Stádníková.

Změny čekají zaměstnance rovněž ve výši slev na dani. Každý si bude moci ze základu platu ročně odečíst 24.840 korun místo dosavadních 7.200 Kč. O vyšší částku si ale budou moci snížit základ také studenti nebo rodiče za své děti.

Celkově si díky reformě nejvíce polepší lidé s vyššími příjmy. Čtyřicetitisícový plat přinese o tisíc korun více. O něco vyšší mzdu obdrží také zaměstnanci stojící na opačném konci spektra. Téměř beze změny zůstane průměrný plat, který v současnosti činí 22 tisíc korun.