Gazprom zastaví vývoz plynu na Ukrajinu

Moskva/Brusel - Ruský vývozce zemního plynu Gazprom chce od pondělí zastavit vývoz plynu na Ukrajinu. Země mu prý dluží za minulé dodávky suroviny a pokud dluh nevyrovná, od 11. února se nemusí dočkat žádného plynu. V televizní stanici Vesti 24 to dnes řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

„Pokud ukrajinská strana do pondělí problém neurovná, Gazprom bude muset dodávky ruského plynu na Ukrajinu zastavit,“ varoval Kuprijanov, kterého citovala agentura Reuters. Celkový dluh Ukrajiny podle něj dosahuje zhruba 1,5 miliardy dolarů.

Gazprom nicméně upozornil, že jeho spor s Ukrajinou nebude mít na vývoz plynu do Evropské unie žádný vliv. Už v minulosti dodávky plynu na Ukrajinu přerušil a spor měl i s Běloruskem, což se dotklo i několika zemí Evropské unie. Dopady na Českou republiku byly minimální.

Gazprom je největším vývozcem zemního plynu na světě a z valné části je na něm závislá i Evropa. Zhruba čtvrtina plynu, který Gazprom vyváží, jde do Evropy přes Ukrajinu a Bělorusko. Zástupce Gazpromu řekl, že podnik od začátku roku zvýšil vývoz plynu do Turecka, Řecka a na Ukrajinu, protože tyto země dostávaly méně plynu od jiných dodavatelů. 

„Všichni naši partneři dodržují platební podmínky, jen v případě Ukrajiny dochází k paradoxní situaci, kdy země dostává plyn, který potřebuje, ale neplatí za něj,“ řekl Kuprijanov. Zhruba 80 procent plynu, který Rusko vyváží do Evropy, jde přes území Ukrajiny.

Nová ukrajinská vláda se snaží o změnu smluv, na jejichž základě plyn z Ruska odebírá. Prozápadně orientovaný prezident Viktor Juščenko by měl příští týden v úterý navštívit Moskvu. Ruský prezident Vladimir Putin už v minulosti označil tranzitní země, které včas neplatí, za parazity. Prý jen využívají levných ruských surovin a těží i z tranzitních poplatků.

Ukrajinská státní ropná a plynárenská společnost Naftogaz později popřela, že dluží ruskému plynárenskému gigantu Gazprom peníze za dodávky. Současně přislíbila, že zajistí, aby nebyl přerušen tranzit ruského plynu k evropským zákazníkům.

Vydáno pod