Nový energetický zákon slíbil Říman do konce roku

Praha - Návrh novely energetického zákona, který připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude v horizontu několika týdnů předložen vládě. Zástupci jednotlivých energetických odvětví teď na poslední chvíli protlačují své připomínky.

„Návrh není v souladu s aktivitami vlády ani ministerstva, které směřují ke snižování administrativní zátěže v podnikání,“ řekl president Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. Přesto řada připomínek Komory byla do návrhu zapracována. „Pokud by Hospodářská komora prokázala, že novela zvyšuje administrativní zátěž, tak ji nebudu do vlády ani do parlamentu předkládat,“ nebrání se konfrontaci Říman.
 
Komoře leží na srdci například vznik kontrolních mist v komisi energetického úřadu, která by měla po schválení novely úřad řídit. „Rozhodování ve sboru například vůbec nebylo na škodu u telekomunikačního úřadu,“ brání se Říman.
 
Předseda energetické sekce Hospodářské komory Václav Hrabák by rád viděl větší návratnost zisků ČEZu do odvětví. „Daně vybrané díky vyšší ziskovosti ČEZu by mohly mít nějaké zpětné konkrétní určení do odvětví,“ myslí si. „Mocenský příkaz je v tomto případě dle obchodního zákoníku nepředstavitelný,“ odvětil na připomínku ministr Říman.
 
Nová úprava počítá podle Římana například se zjednodušením povolovacího řízení pro žadatele o licenci na výrobu elektřiny a tepla či s prodlužováním licencí na obchod s elektrickou energií. Nově stavěné elektrárny a teplárny již nadále nebudou muset získat autorizaci od MPO, výrobny budou muset splnit pouze podmínky stavebního řízení. Do konce letošního roku by měla novela projít legislativním procesem.