Nezaměstnanost stoupla nad 6 procent

Praha - Domácí míra nezaměstnanosti v lednu stoupla na 6,1 procenta z šesti procent na konci loňského roku. Dnes to oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 340 436 osob. Ekonomové odhadovali nárůst nezaměstnanosti kvůli sezónním faktorům na 6,2 až 6,3 procenta. Loni v lednu míra nezaměstnanosti činila 7,9 procenta.

V lednu se počty pracujících obvykle snižují, protože se projevuje nástup zimy a ukončování pracovních smluv na dobu určitou na konci roku. Letos tento sezónní faktor takovou roli nehrál, což mohlo být způsobeno zkrácením sociálních dávek, které zvyšuje motivaci k práci, poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek. Sociální změny byly součástí vládní reformy veřejných financí.

Dlouhodobým hlavním důvodem příznivé situace na trhu práce je silný hospodářský růst české ekonomiky. Vývoj na trhu práce by měl pokračovat i ve zbytku letošního roku, ale ne takovým tempem jako v lednu, protože se očekává zpomalení růstu domácí ekonomiky. „V říjnu, kdy lze očekávat minimální úroveň měsíční míry nezaměstnanosti, by měsíční míra nezaměstnanosti měla dosáhnout hladiny pěti procent,“ předvídá analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

„Očekáváme, že průměrná míra nezaměstnanosti v roce 2008 bude kolem 5,5 %. To je nezvykle málo i v mezinárodním kontextu,“ uvedla Markéta Šichtařová, analytička Next Finance.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovávaná Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v Česku v prosinci 4,9 procenta. Z ostatních zemí byla nejnižší v Norsku (2,1 procenta v listopadu). Na Slovensku byla v prosinci nezaměstnanost na 11 procentech.

V regionálním členění vykázal nejvyšší míru nezaměstnanosti Ústecký kraj, a to 11,2 procenta. Navzdory meziměsíčnímu nárůstu ve srovnání s předchozím rokem klesla o 2,9 procentního bodu. Naopak nejlépe si vedla Praha, která zopakovala prosincových 2,2 procenta.

Vydáno pod