Průzkum potvrdil recesi americké ekonomiky

New York - Americká ekonomika už vstoupila do recese, která bude navíc delší a patrně i bolestnější, než je v podobných situacích běžné. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala Michiganská univerzita ve spolupráci s agenturou Reuters mezi spotřebiteli.

„Není to jen tak nějaká recese. Její dopady budou znát mnohem déle než je obvyklé pro typický hospodářský útlum,“ varoval profesor Richard Curtin z Michiganské univerzity.    

Američané se potýkají s více problémy najednou, především ale s poklesem cen nemovitostí, horší dostupností úvěrů, rostoucími cenami pohonných hmot a drahými potravinami. Proto budou muset učinit poměrně drastická opatření, aby své finance stabilizovali, podotýká ekonom. Co konkrétně by měli dělat, ale neřekl.   

Nové poznatky z průzkumů upozorňují také na zvyšující se rozdíly ve výši příjmů a celkové finanční situaci jednotlivých občanů. Nejhůře tak na problémy ekonomiky doplatí chudší lidé a příslušníci střední třídy.    

„Rostoucí nerovnost v příjmech více než kdy jindy izolovala skupiny občanů s vyššími příjmy,“ informuje zpráva založená na datech z průzkumu. Neznamená to ale, že dopadům nynějších problémů bohatí Američané úplně uniknou. Vyšší vrstvy totiž mají část majetku v cenných papírech a právě akciové trhy nyní procházejí vlnou silných otřesů. Klesla proto hodnota téměř každého portfolia.    

Paradoxem je, že hospodářské problémy lidi přinutí více šetřit, čímž ale ekonomice neprospějí. Ve Spojených státech platí více než kde jinde, že na hospodářském růstu mají největší zásluhu právě spotřebitelé, a to tím, že utrácejí. Pokud nechají ušetřené peníze na účtu, k nynějším problémům ještě přispějí.

Vydáno pod