Gazprom začne omezovat dodávky plynu na Ukrajinu později

Moskva - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zmírnil postoj vůči Ukrajině a s omezením vývozu plynu začne o osm hodin později, než původně avizoval. Dojde k němu v úterý od 18:00 místního času (16:00 SEČ). Důvodem posunutí termínu je fakt, že obě strany ještě zasednou k jednacímu stolu.

Gazprom tvrdí, že mu Ukrajina dluží za minulé dodávky přibližně 1,5 miliardy dolarů (v přepoštu přibližně 26,5 miliardy korun).  Kyjev obvinění v zásadě neodmítá, poukazuje ale na to, že plyn se na Ukrajinu dostává spletitou cestou přes nečitelné prostředníky, kteří následně stojí za vznikem zadlužení.     

Ruský plyn se na Ukrajinu dostává přes společnost RosUkrEnergo, ve které má Gazprom polovinu akcií. O druhou polovinu se dělí dva ukrajinští podnikatelé. RosUkrEnergo pak zemní plyn prodává společnosti UkrGazEnergo, což je její společný podnik s ukrajinským palivovým a energetickým gigantem Naftogaz. Každá z firem v něm vlastní 50 procent akcií.     

Během dneška začali o zaplacení ruských pohledávek vůči Ukrajině jednat šéfové Gazpromu Alexej Miller a jeho protějšek z ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz Oleh Dubina. „Rozhovory budou pokračovat v úterý,“ potvrdil agentuře Reuters mluvčí ukrajinského palivového a energetického gigantu Naftogaz. Gazprom od začátku požaduje, aby Kyjev ještě dnes stanovil, jak vyrovná své závazky vůči ruskému podniku.     

Pokud se obě strany na ničem nedohodnou, Gazprom bude na Ukrajinu dodávat asi o 25 procent méně plynu než dosud. Zhruba tak velký je podíl plynu, který pochází přímo od Gazpromu, zbytek je z Turkmenistánu, který by měl na Ukrajinu dál proudit.