Zákon o zrušení poplatků sněmovna nestihla projednat

Praha - Jediným bodem, kterým se dnes sněmovna zabývala, byla předloha zákona o zrušení poplatků. Jejími předkladateli jsou sociální demokraté. Schůze dolní komory byla ale před projednáním návrhu přerušena do středy. Důvodem je čas potřebný na vyjednávání o volbě prezidenta. Sněmovna se k programu své běžné schůze přitom vrátila po několika dnech přerušení, které si volba prezidenta vyžádala.

Očekává se, že i když se návrh ČSSD na zrušení poplatků koalice pokusí v první fázi zamítnout, nepodaří se jí to. Předlohu totiž pravděpodobně podpoří i bývalý sociální demokrat Miloš Melčák a lidvec Ludvík Hovorka, kteří zavedení poplatků také nepovažují za šťastné.

Opozice se domnívá, že jejich zavedení lidi neúnosně zatěžuje vzhledem k tomu, že od ledna vstoupily v platnost i další části reformy financí. „Poplatky, které zavedla tato vláda, nic neřeší. Jsou zbytečnou zátěží pro lidi, vytáhnou jim z kapes až osm miliard, a přitom z kapes důchodců a dětí. Nenajdete v Evropě zemi, kde by poplatky platili například staří lidé bez výjimek, sociálně slabí, invalidní důchodci nebo třeba děti,“ řekl stínový ministr zdravotnictví David Rath České televizi.

Dodal, že chápe regulační funkci poplatků, ale že by svůj účel splňovala, pokud by platili ekonomicky činní a silní jedinci, ne pacienti například s rakovinou nebo cukrovkou, kteří nemají šanci k lékaři nejít.

Ministerstvo zdravotnictví, potažmo vláda, s takovým názorem ale nesouhlasí. Navíc koaliční politici již dříve uvedli, že chtějí dopad poplatků vyhodnotit po půl roce. Pokud to bude nutné, je Julínek připraven zvážit případné změny v poplatcích v rámci budoucího projednávání nového zákona o veřejném zdravotním pojištění.