Foxconn hledá v Čechách další továrnu

Praha - Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn chce mít v Čechách již třetí továrnu. Foxconn patří k největším světovým výrobcům výpočetní a komunální techniky, konektorů, kabelů a skříní pro počítače. Po závodě v Kutné Hoře a Pardubicích jedná o koupi další továrny ve středních Čechách, píše dnešní Mladá fronta Dnes. Kvůli novému závodu si firma v lednu založila dceřinou společnost Foxconn Technology.

Jim Chang, šéf Foxconnu v České republice, řekl pro MfD, že jasno by mělo být do dvou týdnů. Podle deníku Foxconn nebude stavět areál na zelené louce, ale chce koupit továrnu, která již vyrábí. Jméno továrny Chang nesdělil, ale řekl, že rozhodně nejde o bývalý závod LG Philips Display v Hranicích na Moravě. „Nemusí to být velká továrna,“ dodal s tím, že by ji firma přebrala včetně zaměstnanců.

Důvodem koupě dalšího závodu je podle Changa vysoká poptávka hlavně po počítačích a další elektronice. Možným cílem ke koupi by mohl být výrobce televizorů Changhong v Nymburku, který otevíral minulý rok, firma se však podle MfD včera k možnému odprodeji nevyjádřila.

Svůj druhý závod v Kutné Hoře již třetí největší český exportér dokončuje, a tak by se výroba měla rozjet už v dubnu. Továrna vyrůstá na zelené louce v průmyslové zóně a vyrábět se v něm budou hlavně LCD obrazovky. Do konce roku by mělo být v továrně zaměstnáno 1200 lidí, přičemž celková kapacita je až pět tisíc zaměstnanců.

Foxconn začal v Česku podnikat v roce 2000 v areálu zkrachovalé HTT Tesla Pardubice a postupně se zařadil mezi největší průmyslové podniky v zemi. Ve svých závodech po celém světě zaměstnává přes 300 tisíc lidí.