Analytici: Českou měnu čeká oslabení

Praha - Koruna v průběhu letošního roku oslabí. Tvrdí to analytici České spořitelny. I když česká měna v současnosti láme jeden rekord za druhým, její kurz k euru by měl vzrůst o více než korunu až na 26,60 Kč/EUR. Koncem roku by se ale měl trend opět změnit a měna by měla znovu začít posilovat ke 26 korunám za euro.

„S tím, jak se investoři přestanou obracet k dolaru zády, urychlí se prodej koruny a ta oslabí v průběhu roku až k 26,60 koruny za euro,“ upozornil analytik České spořitelny Martin Lobotka. Pokud ale dojde k dalšímu snížení úrokových sazeb ve Spojených státech, bude vývoj koruny značně rozkolísaný. Oslabování budou střídat krátké periody růstu.

Sílu české měny výrazně ovlivní také situace regionu střední Evropy. Nepříznivý ekonomický vývoj Rumunska a Maďarska totiž posiluje averzi investorů k oblasti, a snižuje tak zájem o tamní měny. „Koruna by ovšem v tomto případě měla nejnižší ztráty z regionu,“ dodal Lobotka.

Podobně jako k euru se bude Česká koruna vyvíjet také vzhledem k dolaru. Ze současné hodnoty kolem 17,50 Kč/USD by měl kurz počátkem příštího roku vzrůst až na 19,80 korun za dolar.

Předpovídané oslabování měny povede podle ekonomů České spořitelny k tomu, že Česká národní banka znovu přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Již v květnu by se měly vyšplhat na 4 procenta.