WTO poprvé oficiálně odsoudila obchodní praktiky Číny

Ženeva - Světová obchodní organizace (WTO) dnes poprvé oficiálně odsoudila čínské obchodní praktiky, když se postavila na stranu Evropské unie, Spojených států a Kanady ve sporu ohledně automobilových součástek. Oficiální rozhodnutí v této kauze by mělo padnout příští měsíc.

WTO podle agentury AP dospěla k závěru, že Čína porušuje obchodní pravidla tím, že na dovoz automobilových součástek uplatňuje stejnou celní sazbu jako na dovoz hotových automobilů. Podle stěžovatelů to odrazuje automobilky od využívání dovezených součástek při montáži vozů v Číně. Dodavatelé součástek proto přesunují produkci do Číny, což vede k zániku pracovních míst v EU, USA a Kanadě.     

Čína tvrdí, že cla mají zabránit dovozu automobilů ve formě snadno sestavitelných částí, jehož prostřednictvím by se výrobci vyhýbali vyšším clům na hotové vozy. Všechna opatření jsou podle Pekingu zcela v souladu s pravidly WTO a nediskriminují zahraniční výrobce. Evropská unie, Spojené státy a Kanada však upozorňují, že Čína při svém vstupu do organizace v roce 2001 přislíbila, že nebude k součástkám přistupovat stejně jako k hotovým vozům.     

Při sporech v rámci WTO obvykle trvá řadu let, než je poskytnut souhlas k uvalení odvetných opatření. I v případě cel na dovoz automobilových součástek stanoví organizace po oficiálním zveřejnění verdiktu Číně rozumné časové období na to, aby provedla legislativní změny. Po uplynutí této doby posoudí zvláštní komise, zda země stále porušuje pravidla a případně podnikne v kauze další kroky.