Americké akcie po překvapivém zlepšení tržeb rostly

New York - Akcie na amerických trzích dnes začaly opět růstem. Podpořily ho zprávy o nečekaném růstu maloobchodních tržeb v USA. Údaje naznačily, že výdaje amerických spotřebitelů zatím neklesají, což by mohlo ekonomiku jako v uplynulých desetiletích zachránit od upadnutí do recese.

V poledne místního času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,7 procenta na 12 457 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil stejným tempem na 1358 bodů. Technologický trh Nasdaq získal 1,25 procenta a jeho souhrnný ukazatel Nasdaq Composite Index se pohyboval kolem 2345 bodů.         

Maloobchodní tržby, které dnes měly zásadní vliv na vývoj amerických akciových trhů, v lednu překvapivě stouply o 0,3 procenta a vyrovnaly výrazný prosincový pokles. Zvrátily tak očekávání, že utrpí první dvouměsíční pokles za čtyři a půl roku. Na spotřebních výdajích závisejí dvě třetiny výkonu americké ekonomiky, která nyní stojí na pokraji recese. 

Technologický sektor podpořily příznivé zprávy firmy Applied Materials. Akcie největšího producenta zařízení na výrobu čipů vzrostly téměř o sedm procent. Rostly také akcie průmyslových společností jako 3M, které jsou zvláště citlivé na ekonomický vývoj.