Růst japonské ekonomiky zrychlil na 3,7 procenta

Tokio - Meziroční tempo růstu japonské ekonomiky v posledních třech měsících loňského roku zrychlilo na 3,7 procenta z 1,3 procenta v období červenec až září. Hlavním pohonem byl nárůst kapitálových investic. Analytici i vláda však varují, že výhled vývoje ekonomiky na další období je zatím nejasný.

Údaje jsou dobrou zprávou, protože analytici se obávali, že pokles americké ekonomiky, která v posledním čtvrtletí loňského roku stoupla jen o 0,6 procenta, způsobí propad poptávky po japonském zboží a omezí vývoz z Japonska. To se ale nestalo. Export v období říjen až prosinec stoupl o 2,9 procenta, tedy stejně rychle jako firemní kapitálové investice.     

Relativně slabé ale byly spotřebitelské výdaje, které stouply jen o 0,2 procenta. Podle analytiků je však dobrým signálem, že se drží nahoře, přestože mzdy v poslední době klesají. „Výsledky HDP potvrdily, že oživení japonské ekonomiky pokračuje,“ komentovala zprávu ministryně hospodářství Hiroko Ótaová. „Ale obávám se, že se zvyšují rizika poklesu, mezi která patří investice do bydlení a vývoj americké ekonomiky,“ dodala.     

Ekonom UBS Securities Takaši Omori poznamenal, že vzhledem k poklesu výroby a nálady spotřebitelů není výhled příliš růžový. „Vzhledem k současným podmínkám není pravděpodobné, že tak vysoký růst bude pokračovat v příštím čtvrtletí,“ zdůraznil. Růst americké ekonomiky v poslední době zpomaluje kvůli problémům v úvěrových trzích a na trhu s bydlením. Analytici se obávají, že pokles v USA bude mít negativní vliv i na asijské země. Zpomalení v letošním roce ohrožuje i Japonsko, které je druhou největší ekonomikou světa. Vláda dodává, že k oslabení růstu přispějí i vysoké náklady surovin a turbulence na finančních trzích.     

Většina analytiků se domnívá, že japonská centrální banka i přes příznivé údaje o ekonomickém růstu v letošním roce nezvýší úrokové sazby, naopak by je mohla i snížit. „Údaje jsou vysoké, ale není pravděpodobné, že by Bank of Japan změnila směr svých politických rozhodnutí,“ nastínil možný budoucí vývoj ekonom Daiwa SB Investment Jasuhiro Onakado. Na nejbližším zasedání v pátek banka podle analytiků téměř jistě nechá úroky na dosavadních 0,5 procenta. Ponechá si tak více času na zhodnocení vlivu slabé americké ekonomiky a prohlubující se úvěrové krize na japonskou ekonomiku.