České inovace: Infrastruktura, software a nápady

Praha - V Praze dnes startuje projekt "Inovation Thursday". Pod záštitou Tuesday Business Network a Technologického centra Akademie věd si dává za cíl zdůraznit potřebu inovací v rozvoji společnosti. Dnes se také v senátu představí Brněnské inovační centrum. Akce jsou jen dalším dokladem inovačního boomu u nás.

„Inovační centra slouží k přenosu nejnovějších technologií a know-how,“ představil pořadu Před polednem ČT24 podstatu center Zdeněk Jiříček, ředitel Programu pro státní správu ze společnosti Microsoft. Dalším institutem k tvorbě a šíření inovací je tzv. podnikatelský inkubátor. „Inkubátor je prostor, který sdílí inovační firmy bez historie a s nápadem. Inkubátor zajistí účetnictví, sekretariát a další služby,“ nastínil jejich fungování Zbyněk Pokorný z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO).
 
Na podpoře inovací se podílí i MPO. „V programu prosperita podporujeme rozvoj inovačních center a podnikatelských inkubátorů,“ uvedl Zbyněk Pokorný z MPO. EU a česká vláda od roku 2004 do roku 2006 připsaly inovátorům dotace ve výši miliardy korun. Nové období do roku 2013 rozdělí až 12 miliard korun na rozvoj podnikání. Bez podpory EU se inkubátory rozvíjí už od 90. let. „Celkové číslo inovativních firem může jít do stovek, přesné číslo je ale těžké zjistit, výsledky teprve očekáváme,“ těší se Pokorný.
 
Nejvíce se obě instituce, inkubátor i inovační centrum, soustřeďují na ty nejmenší subjekty s nápadem. Typicky jsou to absolventi univerzit, všimli si v Microsoftu. „Jde nám o kooperaci infrastruktury zajištěné státem a kvalitního mozku, my k tomu dodáme konkrétní softwarové řešení,“ představil strategii spolupráce Jiříček.

Vydáno pod