Průmyslové ceny v Česku výrazně vzrostly

Praha - Ceny průmyslových výrobců, které se zpravidla s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele, v lednu v porovnání s loňským prosincem vzrostly o 1,9 procenta. Oznámili to dnes statistici. Jde tak o nejvyšší meziměsíční nárůst od ledna 1995. Meziročně ceny průmyslových výrobců stouply o 6 procent. Takový nárůst společně se silnou korunou podle analytiků povede ke zpomalení růstu průmyslu a exportu.

„Kombinace vysokého růstu cen v průmyslu a silné koruny je pro český export silným kafem. Růst českého exportu i průmyslu zákonitě zpomalí,“ uvedla dnes například analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Koruna mimo jiné i v reakci na dnešní makroekonomické statistiky posílila na rekordních 25,33 Kč/EUR.
 
Údaje podle Horské jen dokreslují silně inflační prostředí v české ekonomice. Spotřebitelská inflace v lednu stoupla na neočekávaných 7,5
procenta, tedy na nejvyšší hodnotu od listopadu 1998. "Riziko růstu
inflačních očekávání je vysoké. Česká národní banka sice podle nás sazby už nezvýší, ale dolů s nimi jen tak brzo nepůjde," uvedla. Dnešní zasedání bankovní rady ČNB žádný nový impuls nepřineslo.
 
Nárůst průmyslových cen nejvýznamněji ovlivnily zvýšené ceny v regulovaných odvětvích elektřiny, plynu a vody. V meziročním porovnání stoupaly v desítkách procent ceny řady produktů průmyslových i zemědělských výrobců.
 
I když růst cen povede podle analytiků ke zpomalení průmyslu v letošním
roce, jeho perspektiva zůstává pro letošní rok i tak dobrá. "I když růst
výroby zpomalí, průmysl nadále zůstane nosným oborem české ekonomiky," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Dobrou zprávou podle něj je, že se v nejbližší době nestane problémem ekonomiky stoupající nezaměstnanost. Špatnou zprávou pro stabilitu ekonomiky je naopak nebezpečí rostoucích mzdových tlaků.
 
Za celý rok 2007 naopak zaznamenala zrychlení růstu stavební výroba, a to ve stálých cenách na 6,7 procenta. V prosinci činil meziroční růst 5,6
procenta, což představuje zpomalení proti listopadovému růstu o 7,1
procenta. Motorem stavební výroby v prosinci byly výstavba, rekonstrukce a modernizace inženýrských staveb, především dokončování dálnic. Mírný pokles naopak vykázalo pozemní stavitelství. Stavbaři v roce 2007 dokončili 41 650 bytů, což byl nejvyšší počet od roku
1991.