Šéfa Deutsche Post vyslýchá policie

Berlín/Frankfurt/Bonn/Praha - Německá policie dnes provedla razii v ústředí poštovního úřadu Deutsche Post a ve vile jejího šéfa Klause Zumwinkela. Podle informovaných zdrojů je podezřelý z daňových úniků, což policie přímo nepotvrdila, uvedla ale, že ředitele vyslýchá. Na Zumwinkela byl podle informací agentury Reuters vydán zatykač. Předpoklady se později potvrdily: "Obviněný je podezřelý z krácení daní ve výši řádově asi jednoho milionu eur tím, že ukládal peníze do lichtenštejnských nadací," oznámilo dnes v písemném prohlášení státní zastupitelství v Bochumi.

Mluvčí prokuratury sdělil, že několik osob je vyslýcháno pro podezření z
daňových úniků, nechtěl ale říci, koho přesně a z jakých důvodů úřady
vyšetřují. „V tuto chvíli je vedeno vyšetřování v Kolíně a Bonnu,“ řekl
jen. V Bonnu podnik sídlí, zatímco v Kolíně nad Rýnem má Zumwinkel vilu.
Manažer se daňových úniků údajně dopouštěl už od poloviny 80. let, kdy byl předsedou představenstva zásilkové společnosti Quelle.
 
Německá média mimo jiné informovala, že Zumwinkel pravděpodobně převedl miliony eur na bankovní účet v Lichtenštejnsku, aby se vyhnul placení daní v Německu. Podle zpravodajství listu Der Spiegel jde o částku přesahující deset milionů eur (asi 254 milionů Kč). Vedení firmy podle listu Financial Times Deutschland dočasně přebírá Zumwinkelův kolega Frank Appel.
 
Zumwinkel je považován za multimilionáře a ve vedení poštovní a logistické skupiny Deutsche Post je od roku 1990. Je tak nejdéle sloužícím šéfem ze všech firem, jejichž akcie jsou zařazeny v bázi hlavního indexu DAX. Akcie podniku dnes za všeobecného růstu akciových trhů zpevnily skoro o pět procent. „Spekuluje se, že Zumwinkel půjde, což je z hlediska akcií považováno za dobrou zprávu,“ řekl jeden z obchodníků ve Frankfurtu. Akcie jsou na burze od roku 2000, takže Zumwinkel byl u jejich vstupu na trh.
 
Německý časopis Manager Magazin Zumwinkela v roce 2003 vyhlásil manažerem roku. Zumwinkel je od roku 2003 také členem dozorčí rady společnosti Deutsche Telekom. Kromě toho je šéfem dozorčí rady bankovního ústavu Postbank, jenž je dceřinou společností Deutsche Post. V čele Deutsche Post by měl být podle manažerské smlouvy do letošního listopadu a už loni říkal, že o svém dalším setrvání ve firmě se rozhodne do letošního léta.