UBS je další bankou v problémech, především kvůli krizi v USA

Curych - Švýcarská bankovní skupina UBS ve čtvrtém čtvrtletí prodělala 12,5 miliardy franků (11,3 miliardy USD, 197 miliard Kč). Z velké části je to výsledek špatných investic, převážně do cenných papírů krytých rizikovějšími hypotékami ve Spojených státech. Ztráta měla nepříznivý vliv na dnešní vývoj obchodování na evropských burzách.

UBS je ve Švýcarsku největší bankou a problémy na hypotečním trhu v USA ji stáhly i do celoroční ztráty. Ta činí 4,4 miliardy franků a je to první ztráta, kterou banka zaznamenala od svého vzniku v roce 1997. Ústav vznikl spojením dvou bank s bankou Swiss Bank.
 
Ztráta v závěru loňského roku zhruba odpovídá tomu, co banka avizovala na konci ledna. O rok dříve měla banka zisk 3,4 miliardy franků. Zisk za rok 2006 činil 12,3 miliardy CHF.
 
„Loňský rok byl jedním z nejobtížnějších v naší historii. I když většina našich aktivit je nadále velmi ziskových, nečekané a velmi vážné zhoršení stavu realitního trhu v USA spolu s vysokým objemem hypotečních zástavních listů a dalších cenných papírů krytých rizikovějšími hypotékami v USA nám způsobilo celoroční ztrátu,“ píše se ve zprávě banky.
 
Generální ředitel Marcel Rohner řekl, že s problémy je nutné počítat i v letošním roce. Jednotlivé ztráty způsobily, že banka už musela odepsat investice za 18,4 miliardy dolarů, což byl i jeden z důvodů, kvůli nimž se UBS rozhodla posílit bilanci. Zhruba 13 miliard dolarů jí poskytl investor z Blízkého východu a singapurská státní investiční společnost.
 
Akcie UBS už delší dobu klesají, stejně jako akcie dalších velkých bank v Evropě i v zámoří. Od začátku letošního roku akcie UBS ztratily více než 22 procent hodnoty. Kvůli vysokým ztrátám už management rozhodl o odvolání několika manažerů, včetně výkonného ředitele Petera Wuffliho.