Realitní trh v Česku zpomalí, boom zažijí regiony

Praha - Tempo růstu realitního trhu v České republice v několika příštích letech mírně zpomalí. Stavební boom zažijí některé regiony, které tak převezmou pomyslnou štafetu od Prahy a Brna, kde se dnes realizuje drtivá většina české bytové výstavby. Shodli se na tom odborníci z řad developerů na druhém ročníku fóra Realita realit.

Nejvýraznějším trendem bude podle Milana Pitína z Realitní společnosti České spořitelny přesun výstavby z Prahy nejprve do krajských měst a potom do bývalých okresních měst. Výstavba je totiž jednodušší na zelené louce a ceny zde velmi rychle rostou.

Nejperspektivnějším regionem v tomto směru se stává Ostravsko, kde cena bytů v loňském roce vzrostla o více než 57 procent. Průměrná cena nových a starších bytů zde však přesto nedosáhla ani 18 tisíc korun za metr čtvereční. „Cenový průměr srážejí starší byty. Těch však není dostatek a pokud jsou, tak většinou jen ve starších panelových sídlištích, kde o ně mladí a bohatší obyvatelé nemají příliš velký zájem. To znamená, že je zde velký potenciál pro bytovou výstavbu. Ceny zde půjdou hodně nahoru, i když zde už zřejmě nezopakujeme loňský nárůst,“ uvedl Pitín.

Dalšími regiony, které budou v příštích letech pro případné investory zajímavé, jsou podle něj města jako Olomouc, Kutná Hora, Kladno nebo Příbram. Specificým regionem je Karlovarsko, kde po dlouhé stagnaci nyní, především díky ruským klientům, roste zájem o dražší byty.

Ceny bytů žene v Česku nahoru především velká poptávka spojená s nástupem silných populačních ročníků ze 70. let do rodinného života. Přispívá k ní i velmi dobrá dostupnost hypoték. Tu ale podle odborníku v letošním roce omezí větší obezřetnost bank při poskytování úvěrů vyvolaná krizí na americkém hypotečním trhu.

Koncem loňského roku prodražila nové bydlení obava ze zvýšení nižší sazby DPH  z pěti na devět procent. „Z našeho pohledu můžeme konstatovat, že vliv změny základní sazby DPH u nového bydlení byl značně přeceňován. Mnohem větší vliv měla změna sazby stavebních služeb a stavebních materiálů,“ míní Jana Vlachová z Realitní společnosti ČS.

Zmiňovaná devítiprocentní sazba se vztahuje na takzvané sociální bydlení. Do této kategorie spadá drtivá většina bytové výstavby v České republice. Patří sem rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Při pořízení prostornějšího bydlení už musí zákazník zaplatit DPH v plné výši 19 procent.

V roce 2008 se také očekává další pokles počtu obyvatel žijících v bytech s regulovanými nájmy. Příčinou je deregulace, ale také fakt, že zejména dostupnost hypoték nepřeje nájemnímu bydlení jako takovému. Výše měsíční splátky je mnohdy velmi podobná tržnímu nájmu za obdobný byt, a tak si lidé čím dál častěji pořizují vlastní bydlení. Díky tomu stagnují i ceny běžných bytů bez regulovaného nájemného.

Mnoho lidí platících regulovaný nájem si v poslední době oblíbilo vystěhování z nájemního bytu za odstupné. To vyplatí realitní kancelář a zpravidla je vypočteno jako rozdíl regulovaného a tržního nájmu za byt do roku 2010. Realitní kanceláře nabízejí i přestěhování do bytu s regulovaným nájemným stejné velikosti i kategorie v případě, že o původní byt má zájem investiční společnost, která byt opraví a následně prodá. Většina nájemníků ale preferuje odstupné a následné přestěhování do bytu, který bude v jejich vlastnictví.

Zřejmě poslední výrazný trend na trhu s bydlením bude v blízké budoucnosti asi ztrpčovat život hlavně menším realitním společnostem. Bude jím zostřování konkurence ze strany velkých realitních kanceláří. Na trhu se totiž objevují velké realitní řetězce a stále populárnější jsou ty franšízové. Nesou s sebou totiž zejména nižší výdaje na marketing. Odborníci ale varují, že jejich rizikem může být různá kvalita služeb v navenek stejných kancelářích, které jsou ale řízené zcela jinými manažery.