HDP vzrostl v loňském roce o 6,6 procenta

Praha - Česká ekonomika loni podle předběžných odhadů vzrostla o rekordních 6,6 procenta. Vyplývá to z dnešního odhadu Českého statistického úřadu. Tempo růstu hrubého domácího produktu předčilo očekávání ekonomů i odhady České národní banky a ministerstva financí. Ve 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 6,9 procenta. Zvyšování výkonu souvisí dle ČSÚ nejvíce s růstem zaměstnanosti. Česká měna reagovala na výborný výsledek hrubého domácího produktu za loňský rok prudkým posílením na historické maximum 25,09 Kč/EUR. K dolaru zpevnila na rekordních 17,12 Kč/USD.

Na nabídkové straně se na růstu hrubé přidané hodnoty podílela zejména energetika, zpracovatelský průmysl a obchod. K růstu poptávky po HDP přispěly jak výdaje na konečnou spotřebu, tak tvorba kapitálu i výsledek zahraničního obchodu.

„Celkový údaj je ještě lepší, než předpokládal náš optimistický odhad, nicméně nic nemění na očekávání zpomalení růstu HDP pod pět procent v tomto roce,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Větší zájem lidí o lékařské služby a nákup léků před zavedením poplatků ve zdravotnictví podle Brožky zvyšuje srovnávací základnu pro příští rok. „Hrozba poplatků a vyšších doplatků vehnala významnou část lidí do ordinací a lékáren, takže jde o vliv jednorázový a nejspíše v prvním čtvrtletí naopak výsledek HDP sníží,“ upozornil rovněž analytik ČSOB Petr Dufek.

Mimo předběžného odhadu hospodářského růstu spočítal ČSÚ i tržby některých významných sektorů a zaznamenal také rekordní čísla. Tržby v maloobchodě loni vzrostly o 6,8 procenta, to je nejvyšší hodnota od roku 1997. Tržní služby rostly také nejrychleji za poslední dekádu, zaznamenaly 5,8procentní nárůst. Tržby v sektoru dopravy vzrostly o 7,9 procenta.

Vydáno pod