Zumwinkel je na odchodu, podezření čelí další manažeři

Berlín/Praha - Ředitel německé poštovní a logistické skupiny Deutsche Post Klaus Zumwinkel odstoupí z funkce. Podle agentury AP to dnes uvedla německá vláda, které manažer sám rezignaci nabídnul. Zumwinkela ve čtvrtek vyslýchala pro podezření z daňových úniků policie. Údajně nezdanil asi milion eur. Pofidérní převod prostředků do lichtenštejnské banky LGT Treuhand se prý týká i dalších manžerů.

Zumwinkel prodal v prosinci 200 tisíc akcií v hodnotě 2,24 milionů euro v reakci na rychlý růst ceny akcií německé pošty, ty měl pak údajně uložit u Lichtenštejnské banky LGT. 

Mluvčí německého ministerstva financí informoval, že po odhalení kauzi nabídl Zumwinkel rezignaci členům dozorčí rady. Vláda Zumwinkelovo chování podrobila tvrdé kritice a obvinila ho, že poškodil pověst manažerské kultury v Německu.  
 
Kauza se v Německu stala citlivým etickým problémem. „Největší otázka v Německu je: proč to vlastně dělal. On to nepotřeboval, byl bohatý muž předtím, co nastoupil k Deutsche Post, měl bohaté rodiče,“ popsal Kilia Kirchgessner, korespondent Financial Times Deutchland.

Opozice okamžitě napadla praktiky manažerů monopolních podniků a vinu svaluje přímo na vládu. Stovky dalších ředitelů jsou prý v hledáčku policie podobně jako Zumwinkel, neboť se objevily informace o daňové exvazi do offshore center. Zumwinkelův případ tak může být jen roznětkou. Deník Handelsblatt cituje nejmenovaný zdroj z nitra vyšetřování: „Napíchli jsme se na celou banku.“ Mluvčí podezřelé banky LGT, která je ovládána přímo knížecí rodinou, Bernd Junkers se odmítl ke kauze vyjádřit.