Medveděv: Rubl se stane v regionu hojně poptávanou měnou

Krasnojarsk/Praha - Možný příští ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes poodhalil své ekonomické priority pro prezidentskou kandidaturu. Na ekonomickém fóru v Krasnojarsku představil postup daňové reformy pro podporu ekonomického růstu země. V zahraniční politice vidí klíč k úspěchu v úzké spolupráci se Spojenými státy.

„Musíme striktně oddělit exekutivu, legislativu a soudnictví,“ uvedl Medveděv. Dále dodal důvěru médiím a všem vlastníkům tím, že nepřichází v úvahu, aby se cokoliv rozhodlo bez zákonného podkladu. „Zajistíme osobní svobodu, ekonomickou svobodu i svobodu vyjadřování,“ nechal se slyšet.
 
Loňský ekonomický růst ve výši 8,1 procenta může dle Medveděva pokračovat, bude-li efektivně reformována daňová soustava. „Musíme mít konkurenceschopný daňový systém, který vybere co nejvíce prostředků od co nejvíce subjektů, kterým nedáme záminku k přesídlení firmy za levnějšími daněmi,“ uvedl Medveděv.
 
Současný ministr financí zopakoval dřívější Putinovy návrhy. Snížení daně z přidané hodnoty, uvolnění obchodních bariér a incentivy pro ropné giganty. Energetické a ropné společnosti budou muset na oplátku přejít z dolaru na rubl. „Nestabilita světové ekonomiky nutí subjekty soustředit se na lokální rezervy. Rubl by se tak mohl stát hojně poptávanou regionální měnou,“ myslí si Medveděv. Nová vláda by rovněž štědře podporovala bankovní sektor. Ten prošel minulý rok krizí likvidity a stále je kontrolován Národním fondem bohatství. Privatizace se tak týká jen některých sektorů, v jiných vybraných bude Medveděvův případný kabinet vládnout pevnou rukou.       

Vydáno pod