O akcie VGP se nikdo nepere

Praha - Akcie předního tuzemského provozovatele logistických a skladových areálů VGP, které loni v prosinci vstoupily na burzy, investory zatím nepřilákaly. Na pražské burze akcie VGP stagnují bez jediného obchodu již více než měsíc a v mimoburzovním RM-Systému se ještě nezobchodovaly vůbec. Analytici řadí mezi hlavní důvody nezájmu složení akcionářů, relativně vysokou cenu akcií VGP a umístění mimo nejlepší obchodní systém burzy. VGP chce poptávku podpořit další veřejnou nabídkou akcií.

VGP loni v prosinci jako teprve pátá společnost v Česku uskutečnila veřejnou emisi akcií, získala tak kapitál na rozvoj a akcie poté uvedla na veřejné trhy. Akcie v Belgii registrované VGP měly podle původního očekávání analytiků být oživením českého kapitálového trhu, který trpí nedostatkem kvalitních akcií.
 
„Těžištěm obchodů s akciemi VGP je bruselská burza Euronext. Objem obchodů na pražské burze je zatím velmi omezený,“ uvedl výkonný ředitel VGP Jan Van Geet. Ani na trhu Euronext ale nebyly obchody s VGP nijak valné a průměrný denní objem byl v přepočtu hluboko pod půlmilionem korun. I nejméně atraktivní emise na pražské burze se obchodují v milionech.
 
„Poté, co se situace na trzích uklidní, však plánujeme sekundární veřejnou nabídku, která by měla významně zvýšit jak likviditu našich akcií, tak objem obchodů s nimi,“ zopakoval Geet plán, který zazněl již dříve. Podle předchozích vyjádření VGP i odhadu analytiků by bylo možné s další emisí počítat asi v roce 2009.