Nošovická automobilka Hyundai zatím stála zhruba deset miliard korun

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Budování prvního evropského výrobního závodu korejské automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, která začalo loni v březnu, si zatím vyžádalo náklady 400 milionů eur, což je asi deset miliard korun. Více než polovina této částky směřovala do výstavby výrobních hal, zbytek tvořily výdaje na pořízení strojů a zařízení.

Do zahájení sériové výroby v příštím roce chce Hyundai investovat 990 milionů eur (v přepočtu zhruba 25 miliard korun). Celková plánovaná částka 1,1 miliardy eur (asi 28 miliard korun) bude podle mluvčího firmy Petra Vaňka proinvestována do roku 2011, po nájezdu na plnou kapacitu. Zkušební výroba automobilů má v Nošovicích začít letos v září, sériový provoz v březnu příštího roku. V první fázi chce Hyundai vyrábět 200 tisíc vozidel ročně, plná kapacita bude znamenat výrobu o 100 tisíc vyšší.

Výrobní haly jsou podle Vaňka před dokončením, takže drtivá část investic bude letos směřovat do pořízení strojů a výrobních technologií. „Ve stavební části chybějí obklady některých částí vnějšího pláště, chybí také část vnitřní spojovací komunikace mezi halami. Největším jednorázovým objektem je administrativní budova. Zatím jsme nepodali ani žádost o stavební povolení, protože to není naše priorita. Budova se začne stavět během letošního roku a předpokládáme, že do konce letošního roku bude stejně hotová,“ dodal Vaněk.

Převodovkárna, kde má sériová výroba začít v listopadu, je už kompletně vybavená a výroba se testuje. Ve svařovně jsou všechny roboty na místě, ale zatím nejsou nainstalovány. V dalších halách se zařízení naváží a instaluje.

Vaněk dnes také informoval, že vůz Hyundai i30, který chce šestá největší automobilka na světě začít vyrábět v Nošovicích jako svůj první model, se ve čtvrtek ve Španělsku stal Autem roku 2008, a to jako první asijská značka v historii soutěže. Dosud v ní vítězili evropští výrobci. Soutěž vyhlašuje španělský deník ABC, automobily hodnotila porota složená z 52 španělských novinářů.