EU nově hodně vyváží do Ruska

Brusel/Praha - Bilance zahraničního obchodu Evropské unie skončila v prosinci deficitem 17,9 miliardy eur, což meziročně znamená další zhoršení, protože v prosinci 2006 schodek činil 10,1 miliardy eur. Informoval o tom dnes statistický úřad Eurostat. V eurozóně deficit činil 4,2 miliardy eur proti přebytku 2,4 miliardy eur před rokem.

Za celý uplynulý rok skončil zahraniční obchod Evropské unie v deficitu 185,7 miliardy eur, naopak eurozóna měla přebytek 28,3 miliardy eur. Vývoz loni vzrostl o 7 procent na 1,24 bilionu eur, zatímco dovoz se zvýšil o 5 procent na 1,42 bilionu eur.
 
Česká republika od ledna do listopadu podle Eurostatu hospodařila s přebytkem 3,3 miliardy eur, ve srovnání s přebytkem 1,5 miliardy eur ve stejném období roku 2006. Naopak Slovensko mělo ve stejném období deficit 1,1 miliardy eur proti předchozímu deficitu dvě miliardy eur.
 
Vývoz loni od ledna do listopadu vzrostl do většiny zemí, které jsou obchodními partnery EU, pouze do Spojených států a Japonska unie vyvezla méně zboží a služeb než ve srovnatelném období roku 2006. Dovoz se snížil z Norska, Jižní Koreje a Ruska.
 
Největší nárůst vývozu unie registruje u Ruska, kam vyvezla o 24 procent zboží a služeb více. Alespoň o 20 procent se zvýšil objem vývozu do Indie a Brazílie, silně vzrostl také do Číny a Norska. Dovoz naopak roste hlavně z Číny, Brazílie, Indie a Turecka.