Slovensko jde s poštovním monopolem „proti proudu“

Bratislava/Praha - Slovenský parlament dnes zajistil monopol Slovenské poště pro doručování listovních zásilek do 50 gramů. Na návrh poslanců Slovenské národní strany o tom rozhodl v novele zákona o poštovních službách. Zatímco Evropa poštovní trh horečně liberalizuje, na Slovensku vyhověli tlaku monopolisty. Slovenská pošta si totiž v minulosti stěžovala, že ji alternativní operátoři pro nejednoznačnost zákona připravují o významnou část tržeb.

Listovní zásilky do 50 gramů může podle slovenského poštovního zákona doručovat jen Slovenská pošta. Umožňuje jí to takzvaná poštovní výhrada, z níž financuje distribuci zásilek do odlehlých regionů, kam by se to jinak nevyplatilo.
 
Kvůli nejednoznačnému výkladu zákona ale alternativní operátoři doručují například bankovní výpisy či účty za telefon, podle některých interpretací zákona je není možné považovat za zásilky. Právě tento druh zásilek ale má na výnosech Slovenské pošty největší podíl. Kvůli konkurenci alternativních doručovatelů loni pošta údajně přišla o více než 100 milionů Sk.
 
Novelu zákona kritizovala opozice. Jde podle ní o zbytečné posilování poštovního monopolu v době, kdy Evropská unie postupně směřuje k liberalizaci poštovních trhů. Ta by se měla dokončit do roku 2011. Jako nový členský stát EU má Slovensko povinnost otevřít svůj poštovní trh nejpozději v roce 2013. Do té doby získá ale Slovenská pošta cenou záruku exkluzivity.
 
Také Česká pošta nejpozději v roce 2013 ztratí monopol na zásilky do 50 gramů, tedy zejména na obyčejné dopisy či pohledy. Vláda již dala před časem najevo, že trh otevře, až bude znát zkušenosti z okolních zemí, konkrétní termín ale neuvedla. Monopol národních pošt v současnosti zrušilo Švédsko, Británie a Finsko.