Ceny ropy stouply na nové měsíční maximum nad 96 USD

Londýn - Ceny ropy pokračují v růstu. Kvůli obavám z toho, že Venezuela zastaví vývoz suroviny do Spojených států, se během dneška vyšplhaly na nové měsíční maximum nad 96 dolarů za barel.

Kolem 15:15 SEČ cena americké ropy stoupla o 1,15 dolaru na 96,61 dolaru. Severomořská ropa Brent podražila o 52 centů na 95,68 dolaru. Ceny suroviny se tak přiblížily rekordnímu maximu 100,09 dolaru, dosaženému na začátku minulého měsíce.

Venezuelská státní ropná společnost PDVSA již tento týden zastavila dodávky americkému ropnému gigantu Exxon Mobil. Ten minulý týden zaznamenal u mezinárodních soudů dílčí úspěch se žalobou požadující po Venezuele kompenzaci za znárodnění jeho majetku. Venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil, že kvůli sporu zastaví veškeré dodávky ropy do USA.     

„Nemohu věřit tomu, že to Venezuelané skutečně udělají. Dokud tu ale bude nejistota, bude to tlačit ceny vzhůru,“ komentoval problematiku analytik Tony Machacek ze společnosti Bache Commodities.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na zdražování zřejmě reagovat nebude. Z její pravidelné měsíční zprávy vyplývá, že považuje současnou produkci za dostatečnou pro uspokojení poptávky.

„Současná produkce OPEC kolem 32 milionů barelů denně by měla na trh pomoci přinést úlevu, což by mělo vyústit v nárůst světových zásob v příštích čtvrtletích,“ uvedl kartel. Podle analytiků tak naznačil, že na svém setkání 5. března ve Vídni nepřikročí ke změně těžební politiky.