Dolar klesl kvůli propadu důvěry amerických spotřebitelů

Londýn - Kurz dolaru klesl, protože se důvěra spotřebitelů ve Spojených státech začátkem měsíce propadla na šestnáctileté minimum. Společný průzkum Michiganské univerzity a agentury Reuters tak posílil obavy z toho, že americká ekonomika vstupuje do recese a dolarové úroky půjdou ještě níže.

Kurz eura stoupl nad 1,47 dolaru poprvé za téměř dva týdny. Dostal se na 1,4709 USD se ziskem půl procenta oproti závěrečnému čtvrtečnímu kurzu. Vůči japonskému jenu dolar klesl na 107,40 JPY, tj. rovněž o polovinu procenta.     

Index spotřebitelské důvěry ve Spojených státech na začátku února klesl na úroveň předchozí hospodářské recese. Obavy vyvolává nepříznivý ekonomický výhled s rizikem vyšší nezaměstnanosti. Index nálady spadl na 69,6 bodu ze 78,4 bodu z konce ledna a jeho pokles byl výraznější, než se očekávalo.     

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke navíc ve čtvrtek varoval, že se výhled ekonomického růstu Spojených států zhoršil. Fed proto bude podle něj jednat, aby hospodářský růst podpořil, což by znamenalo další snížení dolarových úroků.     

Od září snížila centrální banka Spojených států základní úrok celkem o 2,25 procentního bodu na rovná tři procenta. Investoři po Bernankeho slovech a posledních ekonomických statistikách sázejí podle informací agentury Reuters na březnové snížení úroků o další polovinu procentního bodu.