Toshiba odstupuje od technologie HD DVD, válka formátů asi končí

Tokio - Japonský elektrotechnický koncern Toshiba ukončí výrobu přístrojů, které podporují formát HD DVD. Informovala o tom dnes japonská televize NHK a později informaci potvrdil i zdroj agentury Reuters. Toshiba k uvedeným informacím zatím žádné stanovisko nevydala, pokud se ale potvrdí, podnik tím v zásadě říká, že vzdal boj s konsorciem firem, které podporují jiný formát s názvem Blu-ray.

„Vstoupili jsme do závěrečné fáze příprav na odchod z vývoje a výroby technologie DVD příští generace,“ přiznal zdroj přímo z Toshiby. Oficiální stanovisko se podle něj připravuje a management ho možná zveřejní už během příštích dnů.

HD DVD a Blu-ray jsou technologie vysokého rozlišení při zobrazování záznamu z DVD nosičů nové generace. Technologii Blu-ray vyvinula a nejvíce podporuje jiná japonská společnost Sony. Oběma táborům šlo o to, aby právě jejich technologie byla uznána za standard.

Roky vzájemného přetahování ale jen odrazovaly spotřebitele, kteří odkládali nákup přístrojů ze strachu, že vsadí na špatného koně a zakrátko si budou muset pořizovat přístroj nový. Velká hollywoodská studia si zpočátku nebyla jista, kterému formátu dát přednost a zdálo se, že určité filmy budou k dostání jen v jednom formátu a jiné zase jen v druhém.

Rozložení sil se výrazněji změnilo v lednu, kdy studia Warner Bros uvedla, že budou filmy ve vysokém rozlišení distribuovat pouze ve formátu Blu-ray. Znamená to, že pro formát Blu-ray už se rozhodly asi tři čtvrtiny filmových studií, i když některá jsou ochotna filmy distribuovat v obou formátech.

Zřejmě poslední ránu Toshibě a formátu HD DVD zasadil americký řetězec Wal-Mart Stores. Ten v pátek uvedl, že postupně zastaví prodej přístrojů i disků s technologií HD DVD a zaměří se pouze na technologii Blu-ray. Totéž už dříve naznačil další vlivný řetězec Best Buy. Toshiba se na nepřízeň filmových studií snažila odpovídat snižováním cen přístrojů, ale když s podporou přestali i maloobchodní prodejci, byla to už pro ni příliš tvrdá rána.

Nynější válka formátů se často srovnává s podobným soupeřením ze začátku 80. let, kdy šlo o technologii záznamu na pásku. Nad tehdy mírně dokonalejší technologií Betamax zvítězila technologie VHS. Tehdy i dnes spory jen zpomalovaly vývoj, což je ale pochopitelné, protože v odvětví se budou časem točit miliardy dolarů, o něž se především hrálo.

Válka formátů stála Toshibu nemalé peníze a firma podle odborníků utrpí ztráty v řádu stovek milionů dolarů. Peníze bude muset vynaložit na ukončení výroby přehrávačů a rekordérů, s dalšími náklady je třeba počítat rovněž v souvislosti s uzavřením souvisejících činností. Toshiba podle japonských médií doprodá zařízení, které má na trhu, do dalšího vývoje ale už nehodlá nic investovat.

Za Toshibou a technologií HD DVD přitom stál i softwarový obr Microsoft, o jeho podpoře se ale začalo pochybovat v lednu, když firma oznámila, že u své herní konzoly Xbox 360 zváží i podporu technologie Blu-ray. Sony totiž formát Blu-ray propagovala zároveň se svou herní konzolou PlayStation 3 a televizory s plochou obrazovkou, takže na konzolách už je možné si přehrát i film ve formátu Blu-ray.

Zdroj z Toshiby řekl, že tato zkušenost nebude pro finanční zdraví firmy znamenat katastrofu, protože konglomerát se zabývá výrobou široké škály zboží. Toshiba vyrábí vedle spotřební elektroniky například i chladničky a klimatizační jednotky, v poslední době se angažuje i v jaderné energetice. „Slabým bodem byl marketing. Hodně jsme se poučili,“ řekl zdroj k fiasku z vývoje HD DVD.

Vydáno pod