Stavební spořitelny v lednu půjčily o 45 procent více peněz než loni

Praha - Zájem Čechů o úvěry ze stavebního spoření nepolevuje ani letos. Stavební spořitelny v lednu půjčily na bydlení více než pět miliard korun, meziročně o 45 procent více. Vyplývá to z údajů jednotlivých stavebních spořitelen.

Za celý loňský rok spořitelny půjčily téměř 74 miliard korun, a celý trh
úvěrů ze stavebního spoření tak meziročně stoupl o 40 procent. Celkem loni uzavřely 862.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek, zatímco předloni to bylo 826.000 smluv. 

I v lednu spořitelnám rostl počet nově uzavřených smluv o stavebním
spoření; jejich počet stoupl meziročně o více než 17.000 na 87.800 smluv. 

„Lednové výsledky naznačují pozitivní reakci obyvatelstva na produkt, který v dobách rostoucích úrokových sazeb na celém trhu zdražuje jen část svých úvěrů, a to znatelně méně, než vidíme u jiných druhů půjček. Že si to stavební spořitelny mohou dovolit, vyplývá z toho, že nezískávají peníze na trhu, ale z dlouhodobých vkladů svých klientů,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. 

V objemu nově poskytnutých úvěrů zaznamenaly v lednu všechny stavební spořitelny bez výjimky více než třetinové meziroční nárůsty. Více než poloviční nárůst zaznamenala Stavební spořitelna České spořitelny nebo Hypo stavební spořitelna. Téměř poloviční nárůst obchodů vykázala rovněž Wüstenrot stavební spořitelna. 

Zatímco statistiky ukazují na stále větší zájem Čechů o stavební spoření, hypoteční banky naopak na počátku letošního roku zaznamenaly spíše pokles tempa růstu nových úvěrů. Podle zjištění ČTK bankám v lednu většinou kleslo k 20 procentům, zatímco loni v lednu nebylo výjimkou ani dvojnásobné zvýšení obchodů. 

Češi stavební spoření i přes růst úvěru využívají především jako výhodný
způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zvyšuje se ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření.
Spořitelny očekávají, že kolem roku 2010 by mohlo nastat vyrovnání objemu vkladů a úvěrů. 

Poměr objemu úvěrů a naspořené částky podle údajů ministerstva financí loni narostl na 46,6 procenta, a proti roku 2006 se tak zvýšil o devět
procentních bodů.