Američtí zemědělci stáhli z trhu rekordních 70 milionů kg masa

Washington - Kalifornský výrobce masa Hallmark/Westland Meat Packing se rozhodl stáhnout z trhu asi 70 milionů kilogramů baleného masa. Jedná se o dosud největší akci tohoto druhu v USA. Důvodem bylo nerespektování veterinárních předpisů přijatých kvůli nemoci šílených krav. Rizika nákazy z nepředpisově získaného masa jsou ale minimální, sdělilo v neděli americké ministerstvo zemědělství.

Firma dobrovolně stáhla z trhu veškeré hovězí vyprodukované od 1. února 2006. Většina tohoto masa již ovšem byla zkonzumována, upozornilo ministerstvo. Díky stažení z trhu bude možné snadněji dohledat maso skladované v mrazírnách.

Hallmark porušila předpisy o porážení chromého dobytka, který již nemohl v době porážky stát na nohou, i když předtím prošel veterinárními kontrolami. Výrobci masa musejí v těchto případech uvědomit veterináře, kteří pak musí rozhodnout, zda je maso chromého zvířete možné umístit na potravinový trh. Ve většině případů se vstupu takového masa na trh brání v rámci opatření proti riziku nákazy BSE.

Vydáno pod