Počet zahraničních turistů v ČR loni stoupl na 6,7 milionu

Praha - Do Česka loni přijelo 6,7 milionu turistů, což je o 3,8 procenta více než v roce 2006. V posledním čtvrtletí se v České republice ubytovalo dokonce o 9,6 procenta více zahraničních návštěvníků než rok předtím, dohromady 1,5 milionu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Počet přenocování zahraničních turistů v Česku v roce 2007 stoupl o 2,6 procenta na 20,6 milionu. Nejraději naši zemi navštěvují tradičně turisté z Německa, Velké Británie a Itálie.

Češi zato stále radši tráví dovolenou v zahraničí. Na rozdíl od cizinců po Česku v loňském roce cestovali méně než o rok dříve. Počet jejich přenocování klesl o více než 5 procent na 20,2 milionu. 

V zimních měsících si Češi oblíbili cestování do Alp, které tak v seznamu destinací postupně nahrazují domácí hory. „Letošní jarní prázdniny přinesly naprostou vyprodanost ve všech alpských střediscích. Zatímco normálně zbývá 15 procent kapacit neobsazeno, tak v ty dva týdny, kdy má Praha jarní prázdniny, v podstatě nenajdete volné místo,“ podotýká marketingový ředitel cestovní kanceláře Nev-Dama Jan Herget.

Do Alp táhne české lyžaře podle Hergeta stále výrazně vyšší kvalita poskytovaných služeb, než je na českých horách. Důležitou roli hrají také rostoucí příjmy Čechů a cenová srovnatelnost vůbec. "O jarních prázdninách je cena vyšší než v Česku, ale na konci nebo na začátku sezony je srovnatelná, a častokrát, troufnu si říct, i nižší než na českých horách, dodává Herget.