CzechTrade v pololetí zprostředkoval vývoz za 1,86 miliard korun

Praha - Státní agentura na podporu obchodu CzechTrade v prvním pololetí letošního roku zprostředkovala českým exportérům pomocí svých zahraničních kanceláří uzavření 168 kontraktů v celkové hodnotě 1,86 miliardy korun.

Největší podíl na hodnotě exportu, zhruba 60 procent, mají tradičně vývozy do Ruska, kde má CzechTrade tři kanceláře - v Moskvě, Jekatěrinburgu a Petrohradě. Čtvrtou pobočku plánuje společnost otevřít v Samaře ještě letos.

Služeb zahraničních kanceláří CzechTrade při exportních aktivitách zatím letos využilo přes tisíc českých firem, přičemž za loňský rok dohromady jich bylo celkem o dvě stě více. Právě loni vyvezly přes agenturu zboží za 3 miliardy a 300 milionů korun, což byl dvojnásobek ve srovnání s rokem 2005.

Zájem tuzemských exportétů stále roste a přesouvá se dál do Asie, hlavně do Číny a Vietnamu, kde bude také otevřena nová pobočka. Hlavním úkolem této kanceláře bude stejně jako u jiných zahraničních poboček poskytování informačního zázemí českým zájemcům o export a investice a mapování obchodních příležitostí. „Máme šanci podílet se na takových příležitostech, jako je energetika nebo modernizace průmyslu, dodávky zařízení a strojů,“ uvedl Martin Tlapa z ministerstva průmyslu a obchodu.

Agentura CzechTrade v prvním pololetí letošního roku získala pro české firmy 426 nových zakázek, kterých bylo ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 103 více. Nejvytíženější ze všech 32 zahraničních kanceláří CzechTrade je kancelář v Šanghaji, následovaná kanceláří ve Varšavě. Trojici uzavírá pobočka v Kolíně nad Rýnem.

Agentura CzechTrade, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, byla založena před deseti lety.

Vydáno pod