Singer: Inflace po letošním rychlém růstu brzy klesne

Praha - Česká národní banka předpokládá, že prudký růst inflace v roce 2008 bude vystřídám jejím rychlým poklesem v roce 2009. Ve čtvrtém čtvrtletí 2009 by se měla dostat na tříprocentní cíl centrální banky, tvrdil na dnešním semináři Centra pro ekonomiku a politiku viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Podle něj je nyní těžké říci, jak bude ČNB nadále reagovat. „Vytvořili jsme si prostor, abychom mohli, bude-li to nutné, reagovat pružně nahoru či dolů. Až budeme mít více čísel, tak se rozhodneme,“ nastínil budoucí kroky banky Singer.    

Současný velký nárůst inflace, v lednu až na 7,5 procenta, je podle něj souběhem zvýšení daní a státem regulovaných cen, dále skokovým růstem cen potravin a pohonných hmot. ČNB přitom nemá možnost tyto položky, které růst inflace způsobily, příliš ovlivnit. Viceguvernér rovněž upozornil na fakt, že takový růst cen v ČR neodhadovalo ani renomované agentury, ani domácí a zahraniční analytici.    

„Zatím si myslíme, že se o změnu trendu nejedná, a snažíme se, aby vývoj zůstal v oblasti jednorázové epizody. Stále jsme optimističtí a očekáváme, že za rok bude inflační šok pryč a stane se jen epizodou v učebnicích ekonomie,“ podtrhl Singer.    

Hlavní nebezpečí vidí centrální banka v růstu inflačních očekávání, jejichž růst by mohl odstartovat další růst cen. Zdůrazňování dočasného charakteru cenového šoku se tak stalo novým tématem komunikace ČNB. „Ztrojnásobili jsme tuto komunikaci a publikujeme rozhovory a texty, které by měly snížit tato očekávání,“ upozornil viceguvernér. Podle něj letos centrální bankéři publikovali k inflačním očekáváním 31 článků a rozhovorů, zatímco loni ani jeden.     

Nová únorová prognóza ČNB počítá ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku s inflací kolem 5,3 procenta; ve druhém čtvrtletí 2009 pak kolem 2,4 procenta. Podle prognózy ministerstva financí inflace letos stoupne na 5,5 procenta z loňských 2,8 procenta. V roce 2009 by pak ceny měly i podle něj opět klesnout a inflace by se měla snížit na 2,3 procenta.

Vydáno pod