Porazí Blu-ray v životnosti LP?

Praha - Japonská společnost Toshiba dnes oznámila, že zastaví výrobu technologie HD-DVD. Koncern tak vzdal bitvu s konkurenčním Blu-ray od Sony a potvrdil spekulace lidí z oboru o brzkém konci války formátů. Pro Toshibu by zrušení výrobní divize DVD nemuselo znamenat ztráty. Jednoznačným vítězem rozhodnutí jsou dle analytiků spotřebitelé.

Jednotný formát zrychlí přesun k vítězné technologii a zvýší prodej DVD s vysokým rozlišením obrazu. Roční tržby světového trhu s domácím videem přitom dosahují kolem 24 miliard dolarů. Analytici ale také upozorňují na to, že si spotřebitelé budou muset pořídit patřičné televizory s vysokým rozlišením.
 
Toshiba v dnešní zprávě oznámila, že přestane vyvíjet, vyrábět a prodávat přehrávače a rekordéry HD-DVD. „Potenciální ztráty jsou malé v porovnání s úsporami. Nikdo nechce, aby se tato válka formátů vlekla,“ uvedli k tomuto očekávanému kroku před několika dny analytici investiční banky Goldman Sachs.
 
Odstoupením od technologie Toshiba ušetří ve fiskálním roce do března příštího roku kolem 450 milionů dolarů, které by jinak dala na propagaci a restrukturalizaci svých aktivit kolem HD-DVD. Likvidace nadměrných zásob a výrobních linek přitom podle Goldman Sachs může Toshibu stát jen 93 milionů dolarů po přepočtu.
 
Konkurenční technologii Blu-ray propagují koncerny Sony a Matsushita Electric Industrial se svou značkou Panasonic. Za Blu-ray se postavila velká hollywoodská filmová studia i největší světový maloobchod Wal-Mart Stores.
 
Bitva formátů připomněla soupeření mezi systémy VHS a Betamax z 80. let, velké množství zákazníků tehdy utrpělo tím, že vsadilo na technologii, která nakonec prohrála. Investoři teď zejména oceňují, že Toshiba končí s HD-DVD jen dva roky od uvedení prvního přístroje na trh. Sony například trvalo více než deset let, než ukončila produkci Betamaxu.
 
Toshiba oznámila své rozhodnutí v den jednoho významného jubilea. Už 130 let lze díky fonografu poslouchat záznam zvuku a třeba hudbu. K dnešnímu Blu-ray vedla dlouhá cesta standardů. Nejdéle se udržela dlouhohrající deska, tzv. LP, poprvé nabídla stereofonní přehrání a poplatná době je i dnes. Objevila se v roce 1948 a o deset let později umožnila stereo poslech. „Dnešním formátům už se taková životnost předpovídat nedá, jistě bude kratší i u Blu-ray,“ uvedl konzultant A. T. Turney Jiří Donát. VHS vydržel třicet let, DVD zhruba deset. „Záznamovým médiím ale výrazně konkurují i online služby,“ dodal Donát. Luboš Horčic, šéfredaktor Video & Stereo předpovídá: „Přesto si myslím, že různé formáty spolu budou ještě velmi dlouho žít.“

Vydáno pod