Rakousko v eurech zdražilo

Vídeň - "Euro ist Teuro", o tom se přesvědčují Rakušané. Od roku 2001 do loňského roku vzrostly průměrné platy v Rakousku jen o necelých deset procent, ceny základních životních potřeb, zejména potravin, se však zvýšily v průměru téměř o 50 procent. Uvádí to na základě vlastního srovnání rakouský deník Heute, který dává toto zdražování především do souvislosti se zavedením jednotné evropské měny.

Zatímco finanční a podnikatelské kruhy v Rakousku jsou se společnou evropskou měnou spokojeny a vyzdvihují její přednosti, řadoví spotřebitelé stále vzpomínají na „zlaté časy“ rakouského šilinku. A přestože poslední vlna zdražování z loňského roku už nemá s eurem mnoho společného, ožila nostalgie po šilinku znovu nebývalou měrou.
 
A tak se znovu široce připomíná, že v roce 2001 před zavedením eura stál ještě řízek v běžné restauraci 55 šilinků, tedy čtyři eura, ale dnes se nedostane levněji než za 7,90 eura, tedy v podstatě za dvakrát vyšší cenu. Podobně dopadne srovnání ceny oblíbených párků a klobás u stánků, ale i sklenky vína v restauraci v centru města.
 
Zhruba třikrát rychleji než mzdy, tedy kolem 30 procent, pak rostly ceny zeleniny, stolního oleje, těstovin nebo másla. Nejhůře však vyznívá srovnání u pečiva. Ať už jde o chléb, housky nebo koblihy, jejich ceny se za sedm let zvýšily až o 150 procent.