Zahradník: Přijetí eura lze oddalovat do nekonečna

Praha - Česká republika stále váhá s vyhlášením přesného termínu pro zavedení eura. Vláda Mirka Topolánka se v přístupu k euru od vlády předešlé liší chladnějším přístupem k rychlému přijetí společné evropské měny. Váhavý přístup je společný mnoha nových členských zemí Evropské unie. Dle ekonoma Petra Zahradníka je Česko na vstup do eurozóny připraveno dobře, zveřejnění konkrétního termínu by ekonomice pomohlo. Dnes se i on zúčastnil schůzky Euro Teamu - nezávislé skupiny odborníků, kteří se vyjádří k otázce vstupu ČR do měnové unie.

K přechodu na jednotnou evropskou měnu se Česká republika zavázala dnem, kdy přistoupila do Evropské unie. Přesný termín ale zatím známý není. „Odkládání přijetí eura je možné v podstatě do nekonečna,“ myslí si ekonom České spořitelny Petr Zahradník. „Existují různé triky, například švédové dlouhodobě úmyslně porušují jedno z Maastrichtských kritérií.“ Zahradník ale varuje před poškozením pověsti v případě takového jednání.

Zveřejnění konkrétního termínu by ekonomika potřebovala. „Podnikatelé chtějí mít jistotu. K jistotě patří také znalost přesného termínu, kdy se která věc stane. Ten by jim vláda měla poskytnout,“ uvedl Zahradník. „Polsko i Maďarsko mají ale stejně váhavý postoj jako my,“ dodal.

V nejnovějších průzkumech eurobarometru se tři čtvrtiny exportérů vyjádřily pro přijetí eura co nejrychleji, nejlépe v horizontu čtyř až pěti let. Tak krátký horizont považuje Zahradník za nepravděpodobný. Příprava by musela výrazně akcelerovat. Přesto Zahradník vnímá českou ekonomiku jako úspěšnou. „V porovnání s ostatními kandidáty na připojení k eurozóně je Česká republika připravena, nejen prizmatem Maastrichtských kritérií, ale i reálným ekonomickým vývojem.“

Diskuze o konkrétním termínu přijetí eura v České republice bude hlavní náplní seminářů nově vzniklého Euro Teamu. Dnes se tento panel Evropské komise složený z odborníků na společnou měnu sešel poprvé v Praze.

Michal Šenk