Praha chce bojovat proti zadlužování domácností

Praha - Pražský magistrát chce varovat obyvatele metropole před nákupy na dluh. Chystá proto rozsáhlou reklamní kampaň. Tato akce je součástí širšího projektu města, který je zaměřený na podporu rodiny.

Zadlužení českých domácností je stále pod průměrem Evropské unie. V České republice dosahuje tento ukazatel 20 procent HDP, zatímco ve starých patnácti členských zemích EU se vyšplhal již na 60 procent. Přesto se nominální dluh českých rodin za posledních pět let více než ztrojnásobil. Na konci roku 2001 činil necelých 200 miliard korun, koncem roku 2006 už ale převýšil 600 miliard.

Právě rostoucího zadlužování svých občanů se obává Magistrát hlavního města Prahy. Domácnosti se totiž po neuváženém půjčování peněz dostávají do tíživé finanční situace, která hrozí exekucí. Problémy s nedostatkem peněz se rovněž podílí na zvyšování rozvodovosti. „Rodina je pro Prahu velmi důležitá a jakékoliv ohrožení této rodiny dopadá ekonomicky zpět. Rozvrácená rodina je nefunkční a musíme se o ni potom velmi složitě starat. Jsou případy, kdy se rodina snaží udělat hezké Vánoce. Je to krásný sen, který se ovšem potom stává noční můrou,“ odůvodnil v rozhovoru pro ČT24 názor magistrátu radní pro oblast sociální politiky Jiří Janeček.

Kromě reklamní kampaně, která má pražské domácnosti varovat před nebezpečím půjček, připravil magistrát rovněž grantový program na podporu rodiny. Jeho prostřednictvím plánuje rozdělit 15 milionů korun mezi neziskové organizace pracující s rodinami, kterým hrozí sociální vyloučení.