Školské odbory projednají detaily případné stávky

Praha - Školské odbory pokračují v kampani "Horký podzim," v rámci které žádají navýšení rozpočtu školství na příští rok minimálně o tři miliardy. Dnes zaslali dopis premiérovi Mirku Topolánkovi. Chtějí od něj slyšet, jak vláda podpoří rozvoj regionálního školství. V polovině listopadu se sejde vedení odborů se zástupci škol, aby naplánovali případnou jednodenní stávku, řekl novinářům předseda odborů František Dobšík.

Odboráři jsou od jara nespokojeni s přípravou rozpočtu školství na rok 2008. Tvrdí, že opomíjeno je zejména regionální školství, tedy mateřské, základní a střední školy. Pokud projde dosavadní návrh rozpočtu ve výši 118,3 miliardy korun, bude podle nich ohrožena kvalita vzdělávání. Nelíbí se jim plánovaný růst platů zaměstnanců škol o 1,5 procenta, který podle nich zdaleka nepokryje ani inflaci. Další peníze budou školám chybět na pomůcky a další vzdělávání pracovníků, tvrdí odboráři.

Když se žádostí o navýšení rozpočtu neuspěli u vlády, obrátili se na poslance. Pokud nesplní jejich požadavek a nepřidají do rozpočtu 2,5 miliardy na růst platů o pět procent a půl miliardy na pomůcky, chtějí stávkovat. „My víme, a vědí to všichni, kteří se trochu ve financování vyznají, že vláda má určitou rezervu v příjmech rozpočtu na příští rok, a že tu možnost uvolnit tři miliardy korun má a neohrozí to schodek státního rozpočtu,“ řekl místopředseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Václav Pícl.

Jednodenní stávka by měla na konci listopadu provázet druhé čtení návrhu rozpočtu ve sněmovně. Její detaily projedná vedení se zástupci stávkových výborů, škol a dalších odborových svazů 17.listopadu. „Za pět minut 12“ se setkají v Kongresovém centru v Praze. Odbory chtějí oslovit také veřejnost a sdělit rodičům, že nedostatek peněz na učebnice a další pomůcky bude mít následky i pro ně.

Odboráři se chtějí setkat také s Topolánkem a zeptat se ho, jak vláda zajistí kvalitu regionálního školství a rozvoj školské reformy. Tvrdí, že dosavadní komunikace s premiérem byla špatná. Topolánek je prý opakovaně ujišťoval, že se nemají čeho obávat, návrh rozpočtu na příští rok však podle nich svědčí o opaku.

V dopise, který dnes zveřejnili, mu kladou deset otázek. Mimo jiné se ho ptají, jaké platy by podle něj měli pobírat učitelé nebo školníci. Premiér by měl zodpovědět také třeba dotaz, zda učitelé odvádějí špatnou práci.

Platy učitelů regionálního školství vzrostly meziročně v prvním pololetí letošního roku o 5,9 procenta. Pedagogové tak podle Ústavu pro informace ve vzdělávání pobírali v průměru 23.027 korun.

Odboráři obavy z ohrožení reformy školství vyjádřili v dubnu peticí, kterou nakonec podepsalo více než 64.000 lidí. Na konci srpna vyhlásili stávkovou pohotovost, v září při jednání o rozpočtu protestovali jejich zástupci před úřadem vlády, v polovině října před sněmovnou.