Z Northern Rock se stává politický problém

Praha - Bankovní etika utrpěla těžkou ránu. Londýnská City, která je založená na nezávislosti na establishmentu, musí teď zahrnout do svých očekávání nový faktor - možnost znárodnění. V neděli oznámila vláda Gorgona Browna částečné převzetí banky postižené hypoteční krizí. Už v září nebyla banka schopna vyplácet vklady, až teď ale přichází radikální vývoj v kauze. Aktuální dění okolo Northern Rock okomentoval v Dobrém ránu ČT analytik společnosti Partners Tomáš Prouza.

Znárodnění dle Prouzy rozhodně není standardním postupem. „Vláda usilovala o vstup investorů do banky, ti vložili nemalé prostředky na oživení banky. Zdrojů ale nebylo dost, a tak vláda vstoupila do banky sama,“ shrnul půlrok krize Northern Rock Prouza. Ten také parafrázoval vyjádření vlády: „Milí investoři, děkujeme, že jste to zkusili, ale nestačí to, teď se pokusíme my, o svou investici bohužel přijdete.“ Skutečně se očekává, že akcionáři nedostanou zpět vůbec nic, v reakci připravují žalobu na počínání vlády. Ta se nechala slyšet, že jí jde především o uspokojení klientů, akcionáři ji příliš nezajímají.

Brownův kabinet také zastavil obchodování s akciemi Northern Rock. „Je to správný postup,“ myslí si Prouza. Z ČR známe podobný případ při privatizaci Telecomu, nejistota by mohla výrazně zahýbat s cenou akcií.

Nově byl do čela banky dosazen Ron Sandler, vláda dala také pod tlakem odborové centrály garance nepropouštění zaměstnanců. „Vláda se snaží problém řešit, uvědomuje si, že z ekonomického problému se stal problém politický, ne-li si jej politickým sama určila.“ Brown, bývalý ministr financí, čelí kritice opozice, že je to vlastně jeho „dítě“, o které se měl starat v dobách svého ministrování. Vláda označuje své počínání jako přechodné, otázkou ale je, jak dlouho přechodným zůstane. Šeptá se, že židle se kýve i pod současným ministrem financí Alistairem Darlingem, na jehož hlavu padá také kauza s únikem citlivých dat milionu Britů.