Stavební firmy se nebrání půjčce státu na dostavbu dálnice

Praha - "Dálnice" R6, která má na 84 kilometrech spojit Prahu, Karlovy Vary a Cheb, bude dokončena nejdříve v roce 2015. Bude také dražší, než se plánovalo. Stavební firmy se sice "naoko" zlobí, že musejí výstavbu samy financovat, jde ale spíše o dohodu obou stran, potvrdil v pořadu Před polednem předseda Státního fondu dopravní infrastruktury Jiří Novák.

„Podle původních plánů měla R6 spojit Prahu, Karlovy Vary a Cheb do roku 2010, už několik let je ale jasné, že se to kvůli penězům nepodaří,“ potvrdil redaktor ČT Marek Štětina. V současné době je dokončen obchvat Chebu, průtah Karlovými Vary a rychlostní silnice z Nového Strašecí do Pavlova. Včera byla zahájena výstavba z Jenišova do Nového Sedla na Karlovarsku. U zatím rozestavěných úseků se nikdo neobává, že by finance došly. Celkem bude ale na dostavbu třeba 36 miliard korun a o ty mají stavební firmy strach, v minulosti totiž musely státu dokonce půjčit na další výstavbu, dokud vláda nezměnila rozpočtové opatření ve prospěch R6. 

Předseda Státního fondu dopravní infrastruktury Jiří Novák potvrdil, že peníze na výstavbu by měly přijít i z Evropské unie a počítá se s nimi i v případě protažení doby výstavby za horizont roku 2010. „Se započítáním DPH bude celková cena ještě vyšší,“ potvrdil také. „To, že ale firmy nějaký čas financují výstavbu ze svého, je i jejich přání, aby třeba stavbu urychlily a tím ušetřily, my jsme také rádi, a proto jsme se i zasadili o operativní rozpočtové změny,“ uvedl Novák.