Náklady na přímou volbu prezidenta by se přiblížily k miliardě

Praha - Přímá volba, o jejímž zavedení se v České republice uvažuje pro příští výběr prezidenta, by byla mnohem nákladnější než současný způsob. Podle sdružení eStat.cz by na ni bylo třeba vynaložit více než 700 milionů korun. Další stovky milionů by pak stála kampaň jednotlivých politických stran.

Nejdražší položkou, kterou je třeba do rozpočtu přímé volby zahrnou, je příprava volebních místností, mzdové náhrady a stravné pracovníků volebních komisí. Náklady na ně činí dohromady asi 400 milionů korun. Dalších 190 až 200 milionů Kč bude třeba vynaložit na vytištění a distribuci volebních lístků a posílení ostrahy v okolí volebních místností. Pokud se budou chtít voleb zúčastnit čeští občané v zahraničí, zvýší se celková suma o 30 milionů korun. Všechny tyto položky půjdou na vrub státnímu rozpočtu. Český statistický úřad navíc zaplatí 80 milionů Kč za sčítání vyplněných volebních lístků.  

Zmíněných 700 milionů korun nezahrnuje náklady na propagaci kandidátů jednotlivých politických stran. „Profesionální kampaň stojí až 100 milionů korun a někdo by ty náklady musel zaplatit. Buď politické strany získají tu odvahu, nebo možná i drzost, a navrhnout si náhrady ze státního rozpočtu tak, jak tomu je za poslanecké mandáty, nebo budou kampaň hradit ze svých zdrojů tak, jak je to v případě senátních kampaní,“ nastínil možné varianty člen sdružení eStat.cz Dalibor Veřmiřovský.  

Klíčový pro posouzení výhodnosti je ale fakt, zda by takto vynaložené finance znamenaly pro Českou republiku významný přínos. Ekonom Miroslav Svoboda z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické považuje zvýšení důstojnosti volby, které by měl přímý způsob přinést, za nedostatečný důvod pro tak výrazný růst nákladů. Existuje podle něj mnohem levnější řešení, jehož výsledný efekt bude ale srovnatelný. „Klidně si dokážu představit takovou volbu, kdy se kandidátem stane jenom někdo, koho navrhne více než 10 senátorů s tím, že musí sehnat např. 20 tisíc podpisů od voličů, a pak se prostě vylosuje. Vím, že to vypadá poněkud podivně, ale ten efekt vzhledem k pravomocem, jaké náš prezident má, by nebyl vůbec negativní a vyšlo by to vůbec nejlaciněji,“ popsal ve Studiu ČT24.