Bývalý ruský ministr půjde do vězení za zpronevěru

Moskva - Moskevský soud dnes uložil pět a půl roku vězení bývalému ruskému ministru jaderné energetiky Jevgeniji Adamovovi. Potrestal ho tak za zpronevěru státních finančních prostředků. Podle rozsudku si se svými společníky neoprávněně přisvojil celkem 31 milionů dolarů (v přepočtu přibližně 533 milionů Kč).

„Člověk musí být vždy připraven na nejhorší,“ komentoval konečný verdikt Adamov. Svou vinu jednoznačně popírá a tvrdí, že peníze nekradl, nýbrž státu naopak ušetřil miliardy dolarů.   

Podle obvinění si Adamov přisvojil devět milionů dolarů z amerického vládního fondu, které byly určeny na zlepšení bezpečnosti ruských jaderných elektráren. Prokurátor za to požadoval devítiletý trest vězení.  

Americký společník bývalého ministra Mark Kaushansky, který v roce 1979 emigroval z Ukrajiny do USA, si loni za daňové úniky vyslechl verdikt odsuzující ho k 15 měsícům vězení. Další dva ruští společníci odešli dnes od soudu s podmíněnými tresty.     

Adamov býval ministrem jaderné energetiky v letech 1998 až 2001, kdy jej odvolal prezident Vladimir Putin. V roce 2005 byl zatčen při návštěvě dcery ve Švýcarsku, kde dalšího půl roku strávil ve vazbě, zatímco se o jeho vydání přely Washington a Moskva, která se zřejmě obávala, že by exministr mohl Američanům prozradit nepříjemná tajemství o stavu jaderné energetiky. Nakonec soudy poslaly Adamova do Ruska.

Vydáno pod