Členové EU musí zlepšit finanční kontrolní mechanismy

Brusel/Praha - Evropská unie požaduje, aby členské státy zlepšily kontroly toků peněz z evropských fondů. Finanční prostředky jsou totiž často využívány špatně a někdy chybí i výběrová řízení na realizaci státních zakázek. Pokud nebudou země důslednější, hrozí jim ze strany EU sankce.

Výsledky domácích kontrol měli členové společenství odevzdat do poloviny února. Šest z nich ale poslalo neúplné informace. Na seznamu hříšníků figuruje i Česká republika. „V zásadě jde o nulový výkaz - jsou tam tabulky s nulami, protože Česká republika se domnívá, že tento výkaz se vztahuje k novému programovému období 2007 až 2013, které prozatím není realizováno,“ popsal problém ředitel odboru Národního fondu ministerstva financí Jan Gregor.  

Komise ale s takovýmto výkazem nesouhlasí. Požaduje informace o výdajích, které Česko čerpalo před rokem 2007. V případě, že včas nepředloží kompletní zprávu, pozastaví mu dotace z evropských fondů.  

Kritice kvůli přidělování prostředků ale čelí i sama komise. Evropský účetní dvůr totiž tvrdí, že v roce 2006 poslala peníze na projekty, jejichž plány obsahovaly celou řadu chyb. Nyní nemůže s jistotou říct, že příjemci využily přidělené prostředky správně. „12 procent strukturálních fondů podle evropského účetního dvora neměla komise vůbec vyplatit,“ specifikoval dánský europoslanec Dan Jorgensen.  

Evropská komise se brání tím, že se v žádném případě nejedná o defraudaci či zpronevěru. Chyby mají technický charakter, peníze z účtů nezmizely.