Cena americké ropy posunula včerejší rekord

New York - Cena americké ropy se dnes vrátila nad psychologicky významnou hranici 100 dolarů za barel a posunula své maximum z úterních 100,10 USD na 100,40 USD. Poté cena suroviny opět na chvíli klesla. Obchodování je rozkolísané před čtvrteční zprávou o vývoji zásob ropy a ropných produktů ve Spojených státech za uplynulý týden.

Rekordu dosáhl v New Yorku kontrakt s březnovou dodávkou, s nímž se dnes ale přestane obchodovat. Po dosažení maxima jeho cena klesla na 100,13 USD. Dubnový kontrakt, který ve čtvrtek převezme jeho přední pozici, klesl o 40 centů na 99,30 dolaru. Ropa Brent v Londýně oslabila o 55 centů na 98,01 USD.     

Trhy s energiemi dnes kopírují obchodování s akciemi na Wall Street. Akcie po počátečním poklesu vzrostly, protože investoři přehodnotili předchozí zprávy o inflaci a stavu trhu s bydlením. „Je to, jako by byly akciový a ropný trh v tandemu,“ konstatoval analytik chicagské společnosti Alaron Trading.    

Čeští analytici se ale domnívají, že ropa rekordní hodnoty brzy opustí a její cena opět klesne. „Mohlo by přijít několik dobrých zpráv, mezi nimi i zpráva o navýšení amerických strategických zásob ropy a jejích derivátů,“ informoval ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Z delšího pohledu je podle ní však třeba počítat se zdražováním. Cena strategické suroviny bude letos v průměru vyšší než v roce 2007. „Během tohoto roku podle nás cena ropy Brent pokoří hranici 110 dolarů za barel,“ varovala Šichtařová.     

Analytik Cyrrus Jan Procházka naopak pro letošek neočekává nijak dramatický růst cen. Ten by podle něj mohlo vyvolat pouze další oslabování amerického dolaru. „Globální poptávka se zdá být stabilní,“ uvedl. Důvodem rekordních cen v posledních dnech jsou podle něj jen krátkodobé šoky.    

Ropa láme jeden rekord za druhým již téměř 10 let. Ještě v roce 1998 se jeden barel prodával za zhruba 10 dolarů. Teprve v roce 2004 přesáhla cena suroviny 50 dolarů. Zdražování se poté začalo zrychlovat. Loni padly mety 80 a 90 dolarů, nyní je na řadě rovná stovka.