Novou členkou bankovní rady ČNB bude Eva Zamrazilová

Praha - Novu členkou bankovní rady České národní banky (ČNB) se stane dosavadní analytička Komerční banky Eva Zamrazilová. V pátek ji do funkce na příštích šest let jmenuje prezident republiky Václav Klaus. Nástupcem dosavadního viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera, jemuž končí poslední funkční období, tak nebude nikdo z těch, o nichž se jako o nových členech bankovní rady spekulovalo.

„Přichází zkušená analytička, která má renomé v naší ekonomické obci a já jsem přesvědčen, že to byla dobrá volba,“ oznámil jmenování Zamrazilové do funkce prezident Václav Klaus.

Média i odborná veřejnost v poslední době spekulovaly o dvou horkých kandidátech na křeslo v radě ČNB. Jedním byl náměstek ministra financí Milan Šimáček, tím druhým pak ředitel sekce lidských zdrojů v ČNB Vladimír Kolman. Před prezidentskou volbou se mluvilo také o kancléři prezidenta republiky Jiřím Weigelovi, ten však ze hry vypadl po znovuzvolení Václava Klause. Předpokládá se, že ve funkci Klausovy pravé ruky zůstane i nadále.

Bankovní rada České národní banky má dohromady sedm členů. Ti rozhodují o nastavení úrokových sazeb a určují měnovou politiku země. Do funkce je jmenuje prezident republiky, a to maximálně na dvě šestiletá funkční období.

Jmenování Zamrazilové novou členkou bankovní rady podle analytika Liberálního institutu Miroslava Ševčíka zřejmě nebude mít velký vliv na její rozhodování. „Rada ČNB je poměrně konsolidovaný kolektiv. Nelze tak očekávat, že by se v rozhodování ČNB něco výrazně změnilo,“ uvedl v rozhovoru pro ČT.

Zamrazilová ale nebude jediným pracovníkem ČNB, kterého dnes prezident jmenuje do funkce. Václav Klaus formálně ustanoví rovněž nového viceguvernéra Mojmíra Hampla, jenž se ujme úřadu s účinností od 1. března. „Jsem rád, že se viceguvernérem stává mladý, dynamický, se svým názorem se prosazující ekonom,“ důvěřuje Hamplovi prezident Václav Klaus.