Automobilový průmysl v Česku zaměstnává až 124 tisíc lidí

Praha - V českém automobilovém průmyslu, který je tahounem tuzemské ekonomiky, pracovalo na konci loňského roku více než 121 tisíc lidí. Oproti roku 2006 je tak tato hodnota o 3,3 procenta vyšší. Za první dva měsíce letošního roku přitom více než 150 firem v odvětví zaměstnalo dalších 2 649 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Nejvíce zaměstnanců, téměř 73 procent, pracuje v dodavatelském sektoru. Většina z nich je zaměstnána ve středně velkých firmách do 250 lidí. Více než 1 500 zaměstnanců má pouze 14 podniků. Počty zaměstnanců v odvětví se nepřetržitě zvyšují od roku 2004. V poslední době už však expandující firmy začínají narážet na nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Zaměstnancům podílejícím se na výrobě automobilů loni také výrazně rostla mzda. V průměru si vydělali 24.291 korun, což je o 7,5 procenta více než na konci roku 2006 a čtyřnásobek částky, kterou si domů nosili při vzniku samostatné České republiky v roce 1993. Podle údajů SAP je mzda v odvětví dlouhodobě asi o 11 procent vyšší než celorepublikový průměr.

Díky rychlému růstu automobilového průmyslu roste nebývalým tempem také český zahraniční obchod. Někteří experti už však varují před přílišnou závislostí na tomto odvětví. Největší českou automobilkou je Škoda Auto. Loni zvýšila produkci o 12 procent a v závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí vyrobila dohromady 623 tisíc vozů.

Další v pořadí je kolínská TPCA, která po loňském pětiprocentním nárůstu vyrobila zhruba 308 tisíc aut značky Peugeot, Citroen a Toyota. V příštím roce začne vyrábět nošovická automobilka Hyundai. V první fázi by zde z výrobní linky mělo sjíždět 200 tisíc vozidel ročně, plná kapacita ale bude ještě o 100 tisíc větší.

Kromě výrobců osobních automobilů v ČR působí ještě další automobilky. Výrobou nákladních vozů se zabývá kopřivnická Tatra nebo Avia Ashok Leyland Motors. Autobusy vyrábí ve Vysokém Mýtě Iveco Czech Republic (bývalá Karosa) a největším tuzemským producentem motocyklů je Jawa Moto. Členskou základnu SAP dále tvoří 122 dodavatelských firem a 20 dalších subjektů.