Zaměstnavatelé nesouhlasí se zrušením daňového zvýhodnění stravenek

Praha - Zamýšlené zrušení daňové podpory stravenek by znevýhodnilo malé a střední firmy před velkými podniky. Oznámili to zástupci zaměstnavatelů a odborů na tiskové konferenci po dnešním jednání tripartity.

Firmy dnes mohou 55 procent z nominální hodnoty stravenek odečíst z daňového základu. Vláda se však má na svém pondělním zasedání zabývat poslaneckým návrhem na zrušení tohoto zvýhodnění. Podepsáni jsou pod ním mimo jiné například premiér Mirek Topolánek či vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ten návrh obhajuje s tím, že je potřeba zjednodušit daňový systém. Poukazuje také na fakt, že stravenky bývají často zneužívány. Lidé si za ně kupují spotřební zboží v obchodech. To uznávají i odboráři, zpřísnění v tomto směru by jim prý nevadilo.

Úplné zrušení daňového zvýhodnění stravenek by do státního rozpočtu přineslo až miliardu korun. Zaměstnavatelé se mu však brání s odůvodněním, že jde o nesystémový krok. Návrh totiž počítá pouze se zrušením podpory stravenek. Závodní stravování by zvýhodněné zůstalo. To by podle generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Zdeňka Lišky způsobilo nerovnost v postavení mezi malými podniky, které si závodní jídelnu nemohou dovolit, a velkými firmami.

Konec daňového zvýhodnění stravenek má podle dosavadních informací ve sněmovně šanci na schválení. Proti jeho zrušení jsou vedle zaměstnavatelů a odborářů i hostinští a restauratéři, kteří se obávají úbytku strávníků.

Vydáno pod