Americké akcie následovaly ve čtvrtek ceny ropy a oslabily

New York - Akcie amerických korporací ve čtvrtek ztratily více než procento, protože růst ropných rezerv poslal dolů ceny ropy i emise ropných koncernů. Skepsi investorů navíc prohloubila zpráva o vývoji zpracovatelského průmyslu v jednom z atlantských regionů, jehož výsledek byl nejhorší od roku 2001, a přidal se tak k náznakům hospodářské recese v USA.

Index Dow Jones klesl o 142,96 bodu na 12 284,30 bodu, tedy o 1,15 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,17 procenta na 2299,78 bodu.     

Propad akcií podpořilo především zlevňování ropy, jejíž cena klesla z rekordu nad 101 dolary za barel, na který se vyšplhala předchozího dne. Pokles cen energií vyvolala pravidelná zpráva o vývoji rezerv ve Spojených státech, které za minulý týden stouply výrazněji, než se očekávalo. Emise Chevronu, který je součástí DJI, klesla o 1,8 procenta.

Po zprávě z filadelfské pobočky Fedu o regionálním zpracovatelském průmyslu šly dolů akcie společností, jejichž výsledky reagují na hospodářský cyklus. Gigant General Electric oslabil o 1,1 procenta a letecký strojírenský koncern Boeing spadl o 2,4 procenta. Po nepříznivých číslech ze zpracovatelského sektoru šel dolů i kurz dolaru. Ani údaje o týdenním vývoji na trhu práce v USA pak nepřiměly investory americkou měnu kupovat.