Bývalý manažer Volkswagenu stráví téměř tři roky ve vězení

Berlín - Soud v západoněmeckém Braunschweigu rozhodl o trestu pro dva bývalé manažery automobilového koncernu Volkswagen. Někdejšího šéfa odborové závodní rady Klause Volkerta poslal na dva roky a devět měsíců za mříže. Bývalý personální manažer automobilky Klaus Joachim Gebauer vyvázl s roční podmínkou.

Volkert dostal podle rozsudku trest za to, že se léta v rozporu se zákonem obohacoval. Celková výše odměn, o které si měl údajně Gebauerovi sám říct, se vyšplhala téměř na dva miliony eur (přibližně 50 milionů korun). 

Gebauera vinila obžaloba z toho, že odborářům z prostředků firmy financoval večírky, exkluzivní dary a zahraniční zájezdy. Několikrát takto navštívili řadu nevěstinců nejen v Německu, ale také například v České republice. Podle listu Die Welt si odboráři a manažeři užívali třeba v pražském nevěstinci K5.

Bývalý personální manažer však zřejmě plnil pouze nařízení personálního ředitele Volkswagenu Petera Hartze. Toho již stihl trest loni v lednu. Kromě dvouleté podmínky musel zaplatit ještě pokutu ve výši 576 tisíc eur. „Jsou to příliš vysoké tresty, hlavně když to srovnáte s mírným rozsudkem pro pana Harze,“ uvedl obhájce Klause Volkerta. 

Celý případ je ale mnohem rozsáhlejší. Německá policie zkoumá síť nastrčených firem, které měly získávat zakázky od Volkswagenu. Založili je samotní šéfové koncernu. Do pavučiny je zřejmě zapojena i jeho dceřiná firma - mladoboleslavská Škodovka.

Na hospodářských výsledcích společnosti aféra stopy nezanechala. I přes skandál loni vzrostly prodeje největší evropské automobilky o 8 procent na 6 milionů vozů. Korupční dění ve Volkswagenu ale podkopalo důvěru Němců v sociální spravedlnost. Špičkoví manažeři ztratili v očích veřejnosti pozici hrdinů německé ekonomiky, kterou zastávali do té doby.