Belgie zvažuje zrušení omezení pracovního trhu pro nové členy EU

Brusel - Občanům nových členů Evropské unie, kteří chtějí pracovat v Belgii, by už brzy mohly odpadnout složité a často jen těžko překonatelné překážky pro získání pracovních povolení. Podle serveru EUobserver totiž belgické ministerstvo vnitra pracuje na návrhu, který počítá s odstraněním přechodných opatření bránících lidem z nových členských zemí ve volném přístupu na zdejší pracovní trh.

Omezení pro práci v Belgii, která platí pro nové členské země EU od jejich vstupu v roce 2004, by měla padnout již 1. května. Občané nováčků z roku 2007 - Bulharska a Rumunska - si budou muset na podobný krok ze strany belgické vlády zřejmě počkat do začátku příštího roku.

V současné době potřebují lidé z nových členských států k tomu, aby mohli v Belgii pracovat, zvláštní povolení. Jeho získání však, pokud se to vůbec podaří, provází složitá administrativní procedura. Jen určité profese, například architekti, počítačové experti či zdravotní sestry, mají tento postup výrazně zjednodušený.

Češi, kteří k EU přistoupili spolu s dalšími devíti kandidáty v květnu 2004, stále nemohou volně pracovat v pěti starých členských státech - kromě Belgie ještě ve Francii, Německu, Rakousku a Dánsku. Tento přechodný odklad pohybu pracovních sil budou moci jmenované země uplatňovat maximálně do roku 2011.