Komerční banka vykázala zisk přes 11 miliard korun

Praha - Komerční banka loni meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 22 procent na 11,23 miliardy korun. Předloni vykázala čistý zisk 9,21 miliardy Kč. Výsledky, které předčily očekávání analytiků, oznámila dnes KB. Její představenstvo navrhuje vyplatit z letošního zisku dividendu 180 korun na akcii.

Ke zvýšení čistého zisku nejvíce podle banky přispěla akvizice stavební spořitelny Modrá pyramida v říjnu 2006, nárůst počtu klientů a objemu úvěrů, vkladů i počtu transakcí. „Výsledky skupiny Komerční banky nebyly podstatněji zasaženy nepříznivou situací na mezinárodních finančních trzích,“ uvedla dnes banka.

Pro další léta Komerční banka již podle jejího generálního ředitele Laurenta Goutarda neočekává tak vysoký nárůst zisku. „Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu není 20procentní nárůst zisku realistický,“ uvedl. Podle něj by do budoucna růst o 11 až 12 procent byl pro skupinu KB vynikající.

Z největších konkurentů Komerční banky zveřejnila výsledky již ČSOB, která loni zvýšila čistý zisk o 13,6 procenta na 10,84 miliardy korun. Česká spořitelna zveřejní konsolidované výsledky za loňský rok 29. února.

Komerční bance podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky pomohla strategie většího zaměření se na spotřebitelský segment, který v loňském roce rostl nejrychleji. „Výsledky ukázaly, že poměrně agresivní politika v úvěrové oblasti, spočívající například v diskontech poplatků z hypotečních úvěrů, se vyplatila. Výpadek těchto poplatků totiž dokázal více než nahradit růst objemu poskytnutých úvěrů,“ uvedl.